Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Steinmeier για το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία επιχειρεί η Merkel

Γερμανία: Να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Steinmeier για το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία επιχειρεί η Merkel
Ο εκπρόσωπος της Merkel επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί η άρση των περιορισμών κατά της Ρωσίας
Να βάλουν ένα τέλος στις εσωκομματικές διαφωνίες που προκάλεσαν οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Steimeier σχετικά με το ΝΑΤΟ προσπαθεί η κυβέρνηση Merkel.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Stephen Zeinberg δήλωσε σήμερα (20/6) ότι «δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή διαφορά μεταξύ της καγκελαρίου A. Merkel και του υπουργείου Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του ΝΑΤΟ και την Ρωσία»
Η αρχή έγινε με τη συνέντευξη του γερμανού ΥΠΕΞ στην «Bild», όπου είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανάφλεξης στην ανατολική Ευρώπη λόγω των κινήσεων του ΝΑΤΟ, ενώ είχε κάνει λόγο για «διαξιφισμούς και πολεμοχαρή συμπεριφορά» και για «συμβολικές παρελάσεις με τεθωρακισμένα».
Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Martin Schaefer, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι η κριτική Steinmeier δεν αφορούσε συγκεκριμένα την άσκηση του ΝΑΤΟ «Anakonda-16», το σενάριο της οποίας αναφέρεται σε υποτιθέμενη επίθεση της Ρωσίας στην Πολωνία.
Από την πλευρά πάντως της καγκελαρίας, ο εκπρόσωπος της Merkel επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.
Οι δηλώσεις ωστόσο του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε διάλογο με την Μόσχα πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία στις 8 Ιουλίου, συνέπεσαν με συνέντευξη του πρώην καγκελάριου Gerhard Schröder, ο οποίος στην «Sueddeutsche Zeitung» σημείωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εργαστεί προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ρωσία, αντί να τις επιβαρύνει τοποθετώντας στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη.
Επιπλέον, ο Schröder προειδοποίησε ότι η πολιτική του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Ρωσία, ενώ ο ίδιος υποβάθμισε την ιδέα ότι η Μόσχα μπορεί να ετοιμάζει σχέδιο εισβολής σε χώρες του ΝΑΤΟ και επαίνεσε τις προσπάθειες του Steinmeier για σταδιακή άρση των περιορισμών σε βάρος της Ρωσίας.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το κλίμα στο εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού να επιβαρυνθεί περαιτέρω, καθώς ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Steinmeier δέχεται ήδη δριμεία κριτική από στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
«Βλέπουμε ότι ο γερμανός ΥΠΕΞ έχει κατανόηση για τον Putin και ανοίγει ήδη τον δρόμο για τον κόμμα της Αριστεράς», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών και μέλος του Προεδρείου της CDU Jens Spahn, ενώ ο Πρωθυπουργός της Έσσης και αντιπρόεδρος του κόμματος Volker Bouffier δήλωσε ότι δεν κατανοεί τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ότι μια άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία μπορεί να θεωρηθεί ως «διαξιφισμός και πολεμοχαρής συμπεριφορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης