Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen: Δεν αποκλείεται η εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος από τη Fed αν η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε ύφεση

Yellen: Δεν αποκλείεται η εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος από τη Fed αν η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε ύφεση
Δεν έχουν απομείνει πολλά εργαλεία νομισματικής πολιτικής στη Fed για να εφαρμόσει σε περίπτωση που η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε ύφεση
Η Federal Reserve θα μπορούσε να εξετάσει την εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος για την απ' ευθείας διανομή του στην αγορά (helicopter money) μέσω επιστροφής φόρου σε εκατομμύρια Αμερικάνους - όχι μέσω της αγοράς ομολόγων - αν παραστεί ανάγκη, σε περίπτωση που η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ δεν συνεχιστεί με την επιθυμητή πορεία.
Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, η οποία μέχρι τώρα δεν είχε εκφράσει ανοιχτά την άποψή της επί του συγκεκριμένου ενδεχομένου, που πρώτος ο επιφανής οικονομολόγος Milton Friedman είχε προτείνει το 1969.
Ο προκάτοχος της Yellen, Ben Bernanke, είχε και αυτός εγκρίνει την ιδέα αυτή, ως την τελευταία επιλογή που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία το χρειαζόταν.
Βεβαίως, η αθρώα εκτύπωση χαρτονομισμάτων για χρήση από τους φορολογούμενους δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα, αφού οι χώρες που το έχουν εφαρμόσει έχουν υποστεί υπερπληθωρισμό.
Αν και η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει τα παρεμβατικά της επιτόκια στους προσεχείς μήνες, οι αναλυτές ανησυχούν, ότι δεν της έχουν απομείνει πολλά εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να εφαρμόσει σε περίπτωση που η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης