Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (Fed): Αδύναμη και ευάλωτη η παγκόσμια ανάπτυξη - Αργεί η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Yellen (Fed): Αδύναμη και ευάλωτη η παγκόσμια ανάπτυξη - Αργεί η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Επιβραδύνθηκε ιδιαίτερα ο ρυθμός βελτίωσης της απασχόλησης στις ΗΠΑ
Για αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη με πολλά ευάλωτα σημεία της διεθνούς οικονομίας έκανε λόγο την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 η πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής FOMC της Fed.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Fed άφησε αμετάβλητη την νομισματική της πολιτική επιλέγοντας να μην αυξήσει τώρα τα παρεμβατικά επιτόκια του δολαρίου, η Yellen επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι αποτέλεσε αρνητική έκπληξη η αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση και οι ασθενείς επιχειρηματικές επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται ήδη κοντά στο επίπεδο του 1,5%, όμως θα χρειαστεί 2 έως 3 ακόμα χρόνια για να ανέλθει στο επιθυμητό επίπεδο του 2%, γεγονός που οφείλεται στις τιμές της ενέργειας και στις εισαγωγές.
Για την Yellen, η προσεκτική προσέγγιση της Fed απέναντι στην κατάλληλη νομισματική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει έχει αποδειχθεί ενδεδειγμένη, αν και η αύξηση των επιτοκίων που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 δεν είχε κάποια ιδιαίτερη επίδραση στις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ.
Η ίδια ανέφερε, ότι ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη στις ΗΠΑ (εμπόριο, πετρέλαιο κ.α.) ήταν ανεμενόμενοι από την Fed.
Σύμφωνα με τη Yellen, ο ρυθμός βελτίωσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιτέλους βελτιώνεται.
Είναι σημαντικό να μην προκύπτει υπερβολική αντίδραση απέναντι σε περιστασιακά αρνητικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ, η απόφαση της FOMC να αφήσει αμετάβλητα τα παρεμβατικά επιτόκια του δολαρίου αντικατοπτρίζει τα ανάμεικτα σήματα που λαμβάνει η Fed από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται για τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης