Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ένταση μεταξύ Κίνας και χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για το ζήτημα της Νότιας Θάλασσας

Νέα ένταση μεταξύ Κίνας και χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για το ζήτημα της Νότιας Θάλασσας
Η Ένωση Χωρών απέσυρε την ανακοίνωσή της κατά την οποία εξέφραζε ανησυχίες αναφορικά με τη στάση του Πεκίνου
Στην απόσυρση της ανακοίνωσης που εξέδωσαν νωρίς το πρωί για το ζήτημα της Νότιας Θάλασσας, προχώρησαν πριν από λίγη ώρα οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση αναφορά στην Κίνα, η οποία εμπλέκεται εδαφικά στο ζήτημα.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας, και αντιπροσωπεύει την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, δεν κατονόμασε άμεσα την Κίνα, ωστόσο προειδοποίησε για την αύξηση των εντάσεων στα αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα, όπου το Πεκίνο έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία.
«Εκφράσαμε τις σοβαρές μας ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες και τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη και έχουν αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, ενώ έχουν υπονομεύσει την ειρήνη την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας.
Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα, εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας απέσυρε την ανακοίνωση, επικαλούμενος «επείγουσες τροπολογίες», οι οποίες απαιτούνται να γίνουν, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα αναρτηθεί νέα ανακοίνωση.
Να σημειώσουμε ότι για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποια νέα ανακοίνωση επί του ζητήματος, με τις χώρες της Ένωσης να διευκρινίζουν ότι θα εκδώσουν ξεχωριστές ανακοινώσεις.
Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της απόφασης που θα εκδώσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναφορικά με τη διαμάχη που έχουν οι Φιλιππίνες με την Κίνα για τις εδαφικές τους κυριαρχίες στη Νότια Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης