Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Τα αρνητικά επιτόκια μπορεί και να αποτύχουν - Σοβαρό πρόβλημα τα NPLs

Mersch (ΕΚΤ): Τα αρνητικά επιτόκια μπορεί και να αποτύχουν - Σοβαρό πρόβλημα τα NPLs
Ο Mersch υπογράμμισε την ανάγκη να καθιερωθεί μία διαδικασία, η οποία θα επιτρέπει στις τράπεζες να… αποτυγχάνουν με ασφάλεια
Δεν έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο τα αρνητικά επιτόκια να αποτύχουν ή και να έχουν αποτελέσματα αντίθετα του επιθυμητού, σε περίπτωση που οι πολίτες της Ευρωζώνης αυξήσουν το ποσοστό των χρημάτων που αποταμιεύουν για να αντισταθμίσουν την επίδραση της νομισματικής πολιτικής, παραδέχτηκε ο Yves Mersch, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Μιλώντας σήμερα, Τρίτη 14 Ιουνίου, ο Mersch απέφυγε τα άμεσα σχόλια σχετικά με τη νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ ή τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις.
Σημείωσε, ωστόσο, πως «το τρέχον οικονομικό περιβάλλον αποτελεί πρόκληση για τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών, αλλά και την κερδοφορία τους», καθώς υπό το κλίμα αβεβαιότητας οι επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν τις διαθέσιμες αποταμιεύσεις τους, ενώ τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να δυσκολεύονται να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους, λόγω των υψηλών χρεών τους.
«Επιπροσθέτως, αν και τα χαμηλά και αρνητικά επιτόκια έχουν ως στόχο να αναθερμάνουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση, κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαφορετικής αντίδρασης από τα νοικοκυριά, στην προσπάθειά τους να χτίσουν το ίδιο πλούτο, στον ίδιο χρόνο, ως αν τα επιτόκια ήταν υψηλότερα».
Σύμφωνα με τον Mersch τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) εξακολουθούν να είναι ένα «σοβαρό εμπόδιο» στην προσπάθεια ορισμένων τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Επιπλέον, οι παραδοσιακές τράπεζες καλούνται πλέον να ανταγωνιστούν άλλες οντότητες χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ να τονίζει ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι ευπρόσδεκτη, αλλά «η χρηματοδότηση της αγοράς θα πρέπει να συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά τον ρόλο των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας».
Όπως είπε, πρόσθετη ενοποποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα.
Μία άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τον Mersch, είναι οι «δυνητικά επαναστατικές τεχνολογίες», οι οποίες, ωστόσο, έχουν και θετική επίδραση στον τραπεζικό τομέα.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Mersch υπογράμμισε την ανάγκη να καθιερωθεί μία διαδικασία, η οποία θα επιτρέπει στις τράπεζες να… αποτυγχάνουν με ασφάλεια.
Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες σε όλη την ευρωζώνη πρέπει να προστατεύονται εξίσου ανεξάρτητα από την τοποθεσία, είπε, ενώ πρόσθεσε πως τόσο οι επενδυτές, όσο και οι τράπεζες χρειάζονται σαφήνεια όσον αφορά στις κεφαλαιακές απαιτήσεις και στην εφαρμογή του νέου πλαισίου εξυγίανσης.
«Ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αλλά η σταθερότητα από μόνη της δεν είναι αρκετή: όλοι θέλουμε σταθερότητα, αλλά δεν πρέπει να θέλουμε τη σταθερότητα του νεκροταφείου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν κέρδος από τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητα, κατέληξε ο Mersch, τονίζοντας ότι αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και μικρότερη αβεβαιότητα, ιδίως σε σχέση με το κανονιστικό περιβάλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης