Τελευταία Νέα
Διεθνή

EBF: Εκατοντάδες δισ. ευρώ επιπλέον κεφαλαίων θα χρειαστούν οι τράπεζες λόγω των νέων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας

tags :
EBF: Εκατοντάδες δισ. ευρώ επιπλέον κεφαλαίων θα χρειαστούν οι τράπεζες λόγω των νέων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας
Στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF) συμμετέχουν 32 εθνικές ενώσεις τραπεζών, που εκπροσωπούν αθροιστικά περίπου 4.500 εμπορικές τράπεζες στην Ε.Ε.
Οι νέοι διεθνείς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας «Basel III» ενδέχεται να απαιτήσουν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συγκεντρώσουν εκατοντάδες δισ. ευρώ σε νέα κέφάλαια, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ομάδος των 20 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G20).
Αυτό προειδοποίησε την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016 η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), στην οποία συμμετέχουν 32 εθνικές ενώσεις τραπεζών, που εκπροσωπούν αθροιστικά περίπου 4.500 εμπορικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι νέοι κανόνες δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της πανάκριβης διάσωσης - με χρήματα φορολογούμενων - αξίας πολλών δισ. ευρώ που πραγματοποίησαν κυβερνήσεις για να γλιτώσουν από την καταστροφή εμπορικές τράπεζες των χωρών τους κατά τη διάρκεια της χρηματο-οικονομικής κρίσης και είναι σχεδιασμένοι να το αποτρέψουν από το να ξανασυμβεί.
Σύμφωνα με την EBF, περαιτέρω αύξηση στις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας από τις εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης θα έβλαπτε τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία και θα τις οδηγούσε είτε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε σε μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου τους, την ίδια στιγμή που η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους είναι ήδη μικρότερη του κόστους των κεφαλαίων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης