Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συντονισμός ΕΚΤ με BoE για παροχή ανεξάντλητης ρευστότητας στις αγορές σε περίπτωση Brexit

Reuters: Συντονισμός ΕΚΤ με BoE για παροχή ανεξάντλητης ρευστότητας στις αγορές σε περίπτωση Brexit
Η ΕΚΤ «θα κάνει ότι χρειαστεί για να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα στις αγορές», μεταξύ άλλων μέσω της διατήρησης γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines) με την BoE
Την συντονισμένη αντίδρασή της με την κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για την «ανεξάντλητη» παροχή ρευστότητας στις αγορές, αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το πρωί της 24ης Ιουνίου 2016, σε περίπτωση κατά την οποία την προηγούμενη ημέρα διεξαγωγής του βρετανικού δημοψηφίσματος υπερισχύσει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit).
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters, σύμφωνα με το οποίο μια ανακοίνωση υποστήριξη της ρευστότητας θα υπηρετούσε το στόχο της ενίσχυσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της αποτροπής ακραίων αντιδράσεων στις αγορές της Ευρώπης και πέρα από αυτήν.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση Brexit, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «θα κάνει ότι χρειαστεί για να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα στις αγορές», μεταξύ άλλων μέσω της διατήρησης γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines) με την BoE, γεγονός που θα ισοδυναμούσε πρακτικά με δυνητικά απεριόριστη τροφοδοσία της αγοράς τόσο με ευρώ, όσο και με βρετανικές στερλίνες.
Επισημαίνεται, ότι η ΕΚΤ είχε πράξει κάτι αντίστοιχο με την Federal Reserve κατά τη διάρκεια της χρηματο-οικονομικής κρίσης.
Την ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος - 23 Ιουνίου 2016 - έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi και του (Καναδού) διοικητού της BoE, Mark Carney στη Φρανκφούρτη, όπου ο τελευταίος θα συναντήσει και ομολόγους του από εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Για την επομένη ημέρα του δημοψηφίσματος (24/6), οι διοικητές κεντρικών τραπεζών των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης έχουν προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα συντονίσουν την αντίδρασή τους επί του αποτελέσματος στη Βρετανία.
Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο μετά το δημοψήφισμα (25-26/6) θα λάβει χώρα στην Ελβετία η γενική συνέλευση της Τραπέζης Διεθνών Διακανονισμών (BIS), γνωστής και ως κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών.
Η BoE δημοπράτησε σήμερα Τρίτη 14/6 εξάμηνη ρευστότητα 2,5 δισ. στερλίνων (3,1 δισ. ευρώ) προς τις βρετανικές εμπορικές τράπεζες, σε μια από πολλές επικείμενες πράξεις παροχής ρευστότητας εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης