Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγορές εταιρικών ομολόγων 348 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε ήδη η ΕΚΤ - Μειώνεται το κόστος χρήματος στην ευρωζώνη

Αγορές εταιρικών ομολόγων 348 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε ήδη η ΕΚΤ - Μειώνεται το κόστος χρήματος στην ευρωζώνη
Αυτό που χρειάζεται είναι να πειστούν μεγάλες εταιρείες της περιφέρειας της ευρωζώνης - π.χ. Ιταλία, Ισπανία κ.α. - να εκδώσουν νέα ομόλογα
Αγορές μη τραπεζικών εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης (investment-grade) αξίας 348 εκατ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ στις τρεις πρώτες ημέρες προγραμματισμένης επέκτασης των μηνιαίων αγορών τίτλων που πραγματοποιεί και στα ομόλογα που εκδίδουν επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 1,74 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου Reuters, η αξία των αγορών εταιρικών ομολόγων κρίνεται υψηλή, εγκαινιάζοντας τη νέα δράση της ΕΚΤ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η κεντρική τράπεζα του ευρώ ξεκίνησε να περιλαμβάνει εταιρικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για πρώτη φορά στις 8 Ιουνίου 2016, με στόχο να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, να δώσει κίνητρο στις επιχειρήσεις να επενδύσουν και, τελικά, να προσφέρει αναπτυξιακή ώθηση στην ευρωζώνη.



Από την αρχή του έτους, το κόστος επιχειρηματικών δανείων στην ευρωζώνη έχει μειωθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με τη UniCredit, το επιτόκιο των πενταετών δανείων στην Ιταλία προς επιχειρήσεις έχει εξισωθεί με αυτό στη Γερμανία, ενώ προ διετίας ήταν υψηλότερο κατά 130-140 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα μεταξύ άλλων της ιταλικής ασφαλιστικής εταιρείας Generali, της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telefonica και της γαλλικής επιχείρησης κοινής ωφελείας Engie.
Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αγοράζει μέχρι και 5 δισ. ευρώ εταιρικά ομόλογα το μήνα.
Το πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη αγορά στην ευρωζώνη έχει αξία 500 έως 600 δισ. ευρώ, μα κυριαρχείται από μεγάλες γαλλικές και ολλανδικές εταιρείες που έχουν ήδη πρόσβαση σε φθηνό χρήμα.
Όπως γράφει το Reuters, αυτό που χρειάζεται είναι να πειστούν μεγάλες εταιρείες της περιφέρειας της ευρωζώνης - π.χ. Ιταλία, Ισπανία κ.α. - να εκδώσουν νέα ομόλογα, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης