Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωγή 1,2 δισ. δολ. από τη Λιβύη εναντίον της Goldman Sachs ξεκίνησε να εκδικάζεται στο Λονδίνο

Αγωγή 1,2 δισ. δολ. από τη Λιβύη εναντίον της Goldman Sachs ξεκίνησε να εκδικάζεται στο Λονδίνο
Η LIA δημιουργήθηκε το 2006 από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Muammar Gaddafi, με σκοπό να διαχειριστεί τα τεράστια πετρελαϊκά έσοδα της χώρας
Αγωγή 1,2 δισ. δολαρίων ΗΠΑ κατά της επενδυτικής τραπέζης Goldman Sachs από το κρατικό κεφάλαιο επενδύσεων της Λιβύης, ξεκίνησε να εκδικάζεται στο Λονδίνο την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, με τη λιβυκή πλευρά να επιδιώκει να καλύψει ισόποσες ζημίες στις οποίες ισχυρίζεται ότι την εξώθησε η αμερικανική τράπεζα μέσω σύνθετων, ζημιογόνων τοποθετήσεων προς τις οποίες την προέτρεπε με μεγάλη πίεση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC, το επενδυτικό κεφάλαιο διαχειρίζεται η Αρχή Επενδύσεων της Λιβύης (LIA), που εστιάζει ειδικά σε ζημίες που πραγματοποίησε εξ αιτίας τουλάχιστον εννέα συγκεκριμένων αμφισβητούμενων συναλλαγών το 2008.
Η Goldman Sachs αρνήθηκε ότι διέπραξε κάποιο σφάλμα και υποσχέθηκε να ανατρέψει τις κατηγορίες.
Η LIA ισχυρίζεται ότι σταδιακά εμπιστεύτηκε την Goldman Sachs, η οποία στη συνέχεια την ενθάρρυνε να συμμετάσχει σε σύνθετες συναλλαγές που δεν καταλάβαινε, οι οποίες ήταν ριψοκίνδυνες, εξαιρετικά σύνθετες και πολλαπλά δομημένες.
Σύμφωνα με το BBC, η υπόθεση έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις βρετανικές δικαστικές αίθουσες για επτά εβδομάδες.
Η LIA δημιουργήθηκε το 2006 από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Muammar Gaddafi, με σκοπό να διαχειριστεί τα τεράστια πετρελαϊκά έσοδα της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης