Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την αγορά ομολόγων της Volkswagen ανακοίνωσε η ΕΚΤ, λίγους μήνες μετά το... dieselgate

Την αγορά ομολόγων της Volkswagen ανακοίνωσε η ΕΚΤ, λίγους μήνες μετά το... dieselgate
Στο μυαλό μας έρχεται αμέσως το εύλογο ερώτημα για την αξιοπιστία της πιστοληπτικής ικανότητας της γερμανικής εταιρείας
Στην αγορά ομολόγων της Volkswagen θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς εταιρικών ομολόγων που ξεκίνησε χθες 8/6 κι έχει στόχο την περαιτέρω τόνωση του πληθωρισμού (στο +2%).
Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που η αυτοκινητοβιομηχανία - κολοσσός παραδέχτηκε την παραποίηση των μετρήσεων για τους ρύπους (dieselgate), κάτι που την έχει αναγκάσει να ξοδέψει μέχρι στιγμής επιπλέον 10 δισ. δολ.
Οπότε, έρχεται αμέσως στο μυαλό μας το εύλογο ερώτημα για την αξιοπιστία της πιστοληπτικής ικανότητας της γερμανικής εταιρείας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον μία σειρά από μηνύσεις για το dieselgate που θα ανεβάσουν ακόμα πιο ψηλά το συνολικό κόστος του. 
Σε ότι αφορά το γενικότερο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων της Τράπεζας, εμπεριέχει τον άμεσο κίνδυνο μίας «φούσκας», καθώς με αφορμή το QE, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλά ενός έτους.
Με βάση την Wall Street Journal η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικών και εταιρειών κοινής ωφέλειας, ωθώντας τις αποδόσεις τους χαμηλότερα.
Π.χ. οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων στα 10 χρόνια υποχώρησαν στα επίπεδα του Απριλίου του 2015….και έπεται συνέχεια.
Η Bank of America Merrill Lynch αναμένει ότι τα spreads μεταξύ των ομολόγων κρατικών και εταιρικών θα μειωθεί κατά 0,15% με 0,20% έως το τέλος του 2016.
Ορισμένοι ανησυχούν αν η ΕΚΤ αρχίζει να αγοράζει επιθετικά εταιρικά ομόλογα τότε θα υπάρχει πρόβλημα για το βάθος της αγοράς εταιρικού χρέους καθώς θα μειωθούν οι αγοραπωλησίες.
Η Lloyds Private Bank εκτιμάει ότι το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ θα μειώσει την ρευστότητα.
Πολλοί αναλυτές και οι επενδυτές αισθάνονται άβολα με την ιδέα ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίζει σχετικά με το ποιες ιδιωτικές εταιρείες θα αντλήσουν κεφάλαια.
Η Deutsche Bank χαρακτήρισε την απόφαση να αγοράσει εταιρικά ομόλογα η ΕΚΤ «μια πράξη απελπισίας»
«Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να παίξει το ρόλο της εμπορικής τράπεζας μέσω του δανεισμού προς τον επιχειρηματικό τομέα, αυτό θα οδηγήσει σε άνιση κατανομή των κεφαλαίων και θα διαταράξει την εμπιστοσύνη προς τις επιχειρήσεις
Η ΕΚΤ δεν έχει αναφέρει πόσο εταιρικό χρέος θα αγοράσει, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι θα κινηθεί μεταξύ 5 δισεκ ευρώ και 10 δισεκ. μηνιαίως όταν η συνολική αγορά εταιρικού χρέους είναι 600 δισεκ.
Η ΕΚΤ θα αγοράσει έως και το 70% της κάθε έκδοσης των ομολογιακών δανείων.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει πάνω από 1 τρισεκ. ευρώ κυρίως κρατικών ομολόγων και τώρα στρέφεται στα εταιρικά ομόλογα.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ardo Hansson δήλωσε ότι οι αγορές εταιρικών ομολόγων, θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές από τις αγορές κρατικού χρέους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης