Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Δικαστήριο απένειμε 517.000 δολ. στο χρηματιστή J. Kerviel που σχεδόν χρεοκόπησε την Societe Generale

Bloomberg: Δικαστήριο απένειμε 517.000 δολ. στο χρηματιστή J. Kerviel που σχεδόν χρεοκόπησε την Societe Generale
Η Societe Generale δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν γνώριζε τις κινήσεις του Kerviel πριν από τον Ιανουάριο του 2008, σημείωσε στην απόφασή του ο δικαστής
Ο χρηματιστής Jerome Kerviel, ο οποίος καταδικάστηκε για την πρόκληση ζημιάς ύψους 5,6 δισ. δολ. (4,9 δισ. ευρώ) για την γαλλική τράπεζα Societe Generale, κέρδισε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια ως αποζημίωση, καθώς δικαστήριο του Παρισιού επέκρινε την τράπεζα για το ρόλο της στη σχέση με τον πρώην της υπάλληλο.
Η απόφαση για την αποζημίωση ύψους 455.000 ευρώ (517.000 δολ.) περιλαμβάνει 100.000 ευρώ για άδικη απόλυση και 300.000 μπόνους για το 2007.
Ο δικαστής αμφισβήτησε ορισμένα στοιχεία της υπερασπιστικής γραμμής της τράπεζας από τη στιγμή που ξεκίνησε το σκάνδαλο, πριν από σχεδόν 10 χρόνια.
«Η Societe Generale δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν γνώριζε τις κινήσεις του Kerviel» πριν από τον Ιανουάριο του 2008.
Η απόλυση «δεν ήταν τιμωρία για τις πράξεις του Kerviel, αλλά για τις επιπτώσεις τους».
Η δικαστική απόφαση είναι το τελευταίο επεισόδιο στην ιστορία του πρώην χρηματιστή που έχει εμφανιστεί τόσο ως κακός όσο και ως λαϊκός ήρωας από τη στιγμή που κατηγορήθηκε για την πρόκληση της ζημίας-ρεκόρ για τη δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα.
Η απόφαση μπορεί να επηρεάσει άλλες αποφάσεις που εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένης μίας δίκης σχετικά με ζημίες, η οποία αναμένεται ότι θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στις Βερσαλλίες.
Αν και ο δικαστής απέρριψε ορισμένα επιχειρήματα που είχαν λειτουργήσει υπέρ της τράπεζας σε προηγούμενες δίκες, απέρριψε την αίτηση του Kerviel για αποζημίωση πολλών δισεκατομμυρίων, η οποία ξεπερνούσε ακόμη και το ποσό της καθαρής ζημίας της τράπεζας.
Η τράπεζα αναμένεται ότι θα εφεσιβάλει «άμεσα» την απόφαση, η οποία περιλαμβάνει μία διαταγή να πληρωθεί προκαταβολή ύψους 80.000 ευρώ στον Kerviel.
«Είναι μία σκανδαλώδης απόφαση», είπε ο δικηγόρος Arnaud Chaulet που εκπροσωπεί τη Societe Generale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης