Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dixon: Boris και Gove στην Βρετανία εξαπατούν όπως ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης στην Ελλάδα

Dixon: Boris και Gove στην Βρετανία εξαπατούν όπως ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης στην Ελλάδα
Ο Τσίπρας εξαπατούσε τους Έλληνες ψηφοφόρους λέγοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να ξεφύγει από την  λιτότητα και να μειώσει δραστικά το χρέος της, εάν εκλεγεί.
Πολλοί άνθρωποι σχετίζουν τους θιασώτες του Brexit με τον  Donald Trump.
Μια πιο εύστοχη σύγκριση είναι με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρει σε άρθρο του ο αρθογράφος των New York Times Hugo Dixon.
Ο  Μπόρις Τζόνσον και ο Michael Gove δίνουν ακραίες  υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν ακριβώς όπως έκανε ο Τσίπρας πριν γίνει πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015.
Θα υποστούν ένα απότομο σοκ εάν κερδίσουν το δημοψήφισμα.
Ο Τσίπρας εξαπατούσε τους Έλληνες ψηφοφόρους λέγοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να ξεφύγει από την  λιτότητα και να μειώσει δραστικά το χρέος της, εάν εκλεγεί.
Είχε πει ότι η Γερμανία κ.ά., θα κάνουν ότι ήθελε Αθήνα, επειδή ολόκληρη η ευρωζώνη θα καταστραφεί αν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ.
Ο Τσίπρας διόρισε τον Βαρουφάκη που είναι οικονομολόγος και ο οποίος εξειδικεύεται στην «θεωρία παιγνίων» να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος.
Αλλά υπήρχε ένα ελάττωμα στη θεωρία Βαρουφάκη.
Η Γερμανία είχε ήδη λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι το ευρώ θα επιβιώσει στην περίπτωση της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Όταν ο Βαρουφάκη έπαιξε σκληρό παιχνίδι, κάποιοι πολιτικοί της ευρωζώνης σκέφτηκαν το "Grexit" θα ήταν μια καλή ιδέα.
Με την ρευστότητα στην Ελλάδα επικίνδυνα χαμηλά, ο Τσίπρας έπρεπε να αλλάξει στρατηγική.
Αλλά αυτό ήταν αδύνατο λόγω των υποσχέσεων που είχε κάνει στο εκλογικό σώμα.
Όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής  τότε υπαναχώρησε ο Τσίπρας και παραιτήθηκε ο Βαρουφάκης.
Τώρα κοιτάξτε τους θιασώτες του Brexit.
Έχουν πει ότι λόγω του Brexit θα πάρουν μια καλή εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λένε ότι η Γερμανία απελπισμένα θα θέλει να συνεχίζει να πουλάει τις BMW, γι 'αυτό θα μας δώσει αυτό που θέλουμε.
O Gove έχει ακόμη προτείνει μια τακτική αλά Βαρουφάκη.
Γράφοντας στην εφημερίδα The Times «οι άλλες χώρες θα γνωρίζουν ότι μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία που μας ταιριάζει εμείς θα εξακολουθούμε να διατηρούμε το δικαίωμα της αρνησικυρίας πάνω στα σχέδιά τους»
Αλλά υπάρχει ένα ελάττωμα στη θεωρία του παιχνιδιού Gove.
Η Βρετανία βασίζετε στις εξαγωγές προς την ΕΕ που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Βρετανία είναι μόλις το 3% του ΑΕΠ.
Αν παίξουμε σκληρά με την Γερμανία μπορεί να υποστούμε ζημία.
Φυσικά, η Βρετανία δεν είναι τόσο απελπισμένη όπως η Ελλάδα. Αλλά δεν υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία θα μπορούσαμε να ασκήσουμε βέτο, επειδή οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.

Ο Hugo Dixon είναι συγγραφέας του βιβλίου Γιατί η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ και να αγωνιστεί για να την βελτιώσει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης