Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (Fed): Ακόμα κατάλληλη η σταδιακή αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου

Yellen (Fed): Ακόμα κατάλληλη η σταδιακή αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου
Οι αγορές ερμήνευσαν την ομιλία της ως μήνυμα, ότι τα επιτόκια του δολαρίου ΗΠΑ μάλλον δεν θα αυξηθούν την επόμενη εβδομάδα
Επιτηδευμένα αόριστη ήταν σε ομιλία της την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 η πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen, στέλνοντας ανάμεικτα, διφορούμενα μηνύματα στις αγορές, επιμένοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε πορεία που δικαιολογεί σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Όπως είπε, η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται πως θα συνεχίσει να βελτιώνεται, γεγονός που καθιστά κατάλληλες τις αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ.
Για τη Yellen, η συνολική κατάσταση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα θετική, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία της περασμένης Παρασκευής 3/6.
Όπως τόνισε, η βραδεία δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τον Μάιο 2016 στις ΗΠΑ (+38 χιλ.) δεν δημιουργεί αμφιβολίες για την δυναμική της ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Η Yellen χαρακτήρισε θετικό γεγονός την αύξηση κατά 2,5% της μέσης ωριαίας αμοιβής στις ΗΠΑ το τελευταίο 12μηνο, ενώ επικαλέστηκε διάφορα οικονομικά στοιχεία και δείκτες που καταδεικνύουν αύξηση των μισθών μεταξύ 1,75% και 3,50% το τελευταίο έτος.
Σε κάποια σημεία της ομιλίας της, η Yellen εμφανίστηκε περισσότερο «ανοιχτή» απέναντι σε άμεση αύξηση επιτοκίων, σε σύγκριση με πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Fed.
Σύμφωνα με την ίδια, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίζει την πορεία του προς τον στόχο του 2%, ενώ «μιλώντας μόνον εκ μέρους του εαυτού μου» οι θετικές δυνάμεις στην οικονομία των ΗΠΑ ξεπερνούν τις αρνητικές.
Οι αγορές ερμήνευσαν την ομιλία της ως μήνυμα, ότι τα επιτόκια του δολαρίου ΗΠΑ μάλλον δεν θα αυξηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Σε γενικές γραμμές, η ομιλία της Yellen (Fed) άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης