Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων προτρέπει τους πολίτες να σκοτώνουν τους εμπόρους ναρκωτικών

Guardian: Ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων προτρέπει τους πολίτες να σκοτώνουν τους εμπόρους ναρκωτικών
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, R. Duterte, υπόσχεται και ανταμοιβή με μετάλλιο σε όσους Φιλιππινέζους ακολουθήσουν την προτροπή του
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Φιλιππίνων προτρέπει τους πολίτες που έχουν όπλα να πυροβολούν και να σκοτώνουν τους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι αντιστέκονται στη σύλληψη, γράφει ο Guardian.
O Rodrigo Duterte είπε μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος που γιόρταζε την προεδρική του νίκη αργά το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιουνίου  στη νότια πόλη του Davao ότι οι Φιλιππινέζοι που θα τον βοηθήσουν στον αιματηρό πόλεμο ενάντια στην εγκληματικότητα, θα ανταμειφθούν.
«Παρακαλώ να μας βοηθήσετε, καλέστε εμάς, την αστυνομία ή, κάντε το μόνοι σας αν έχετε όπλο, θα έχετε την υποστήριξή μου» ανέφερε o Duterte στην ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλη τη χώρα.
Προειδοποίησε ότι το εμπόριο ναρκωτικών έχει επεκταθεί στη χώρα, ακόμα και μέσα στους κόλπους της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι αν ένας έμπορος ναρκωτικών αντισταθεί κατά τη σύλληψη ή, αρνηθεί να μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα και αντί αυτού απειλεί έναν πολίτη με μαχαίρι ή, όπλο, «μπορείτε να τον σκοτώσετε».
«Πυροβολήστε τον και θα σας δώσω ένα μετάλλιο».
Ο Duterte ζήτησε επίσης από τρεις στρατηγούς της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Μανίλα να παραιτηθούν, επειδή εμπλέκονται σε εγκλήματα, χωρίς να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά.
Απείλησε, μάλιστα, να τους εξευτελίσει δημόσια αν δεν παραιτηθούν και είπε ότι θα διατάξει επανεξέταση για αστυνομικούς που αθωώθηκαν για εγκληματικές ενέργειες για «να απαλλαγούμε από τους ακατάλληλους».
Ο επί μακρόν δήμαρχος του Davao και πρώην κυβερνητικός εισαγγελέας είπε ότι τα εγκλήματα που διαπράττουν όσοι υπηρετούν τον νόμο οφείλονται στην ακραία απληστία ή, την ακραία ανάγκη.
Ανέφερε επίσης ότι θα δώσει ένα μικρό ποσό σε έναν αξιωματικό που μπαίνει στον πειρασμό, επειδή η γυναίκα του έχει καρκίνο ή, η μητέρα του πέθανε, αλλά «οι εγκληματίες που έχουν κίνητρο την ακραία απληστία, θα έχουν να κάνουν μαζί μου».
Ο Duterte που θα αρχίσει την εξαετή θητεία του στις 30 Ιουνίου, επανέλαβε ένα πλάνο για να ανταμείψει εκείνους που θα παραδώσουν εμπόρους ναρκωτικών νεκρούς ή, ζωντανούς.
Ο 71χρονος κέρδισε τις εκλογές στις 9 Μαΐου με την υπόσχεση ότι μέσα σε έξι μήνες θα σταματήσει το έγκλημα και τη διαφθορά.
Αυτός ο όρκος έπιασε στις καθημαγμένες από το έγκλημα Φιλιππίνες, αλλά αξιωματικοί της αστυνομίας θεωρούν ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η ρητορική κατά του εγκλήματος μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση των δικαιωμάτων.
Υπάρχουν υποψίες ότι ο Duterte έχει παίξει ρόλο σε πολλούς φόνους ύποπτων εγκληματιών από τους δολοφόνους με τις μηχανές, που αποκαλούνται «ομάδες θανάτου του Davao».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι δεν κατηγορήθηκε για εγκλήματα, διότι κανείς δεν τολμούσε να καταθέσει εναντίον του στο δικαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης