Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συντριπτικό όχι των Ελβετών στο δημοψήφισμα για το βασικό Εισόδημα - Το 78% ψήφισε όχι έναντι 22% ναι

Συντριπτικό όχι των Ελβετών στο δημοψήφισμα για το βασικό Εισόδημα - Το 78% ψήφισε όχι έναντι 22% ναι
Δημοσκόπηση στη Γερμανία έδειξε οτι το 53% των Γερμανών απορρίπτουν την εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος ενώ το 40% τη στηρίζουν
Οι Ελβετοί απέρριψαν τελικά, την πρόταση για την καθιέρωση ενός «άνευ όρων βασικού εισοδήματος» το οποίο θα μπορούν να παίρνουν όλοι οι πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών που μένουν μόνιμα στη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια.
Οι κάλπες στην Ελβετία έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, τοπική ώρα.
Αν και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται το απόγευμα, δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις καθώς το αποτέλεσμα είναι συντριπτικά ενάντια στο «χαμηλό εισόδημα».
Τα exit polls του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern για λογαριασμό της Ελβετικής Τηλεόρασης, έδειξαν ότι το 78% των ψηφοφόρων τάχθηκε κατά της πρότασης ενώ μόλις το 22% ψήφισε υπέρ της εισαγωγής ενός βασικού εισοδήματος.
Παρά ταύτα οι διοργανωτές κάνουν λόγο για εντυπωσιακή επιτυχία και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα δε έκλεισε εδώ αλλά θα απασχολήσει και τις επόμενες κυβερνήσεις.
Το ζητούμενο για τους ίδιους δεν ήταν τόσο να εγκρίνουν οι πολίτες την πρότασή τους, όσο να ξεκινήσει ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος για το ζήτημα του βασικού εισοδήματος και να αμφισβητηθεί έτσι επί της αρχής η παραδοσιακή συνάρτηση εργασίας και εισοδήματος, όπως λένε οι ίδιοι.

Ξανά στις κάλπες σε λίγα χρόνια

«Το 22% είναι ένα σαφώς υψηλότερο ποσοστό από αυτό που αναμέναμε», είπε μετά την ανακοίνωση των exit polls ο εκπρόσωπος τύπου της πρωτοβουλίας «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα (RBI), Daniel Cheni.
«Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση συνεχίζεται, και σε διεθνές επίπεδο», σύμφωνα με τον ίδιο.
Σχετικές δημοσκοπήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές το 62% των Ελβετών πιστεύουν ότι παρά την απόρριψη της πρότασης, το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί τη χώρα και τα επόμενα χρόνια.
Αυτό τουλάχιστον είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης του gfs.bern για λογαριασμό του think tank «first world development».
Το 69% των ερωτηθέντων μάλιστα εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η Ελβετία θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου για το ζήτημα.
2.260 ευρώ μηνιαίως για όλους
Η ελβετική πρωτοβουλία «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα» προτείνει την καταβολή επιδόματος κάθε μήνα σε όλους τους Ελβετούς και τους ξένους που ζουν στη χώρα, είτε εργάζονται, είτε όχι, ύψους 2.260 ευρώ περίπου για τους ενήλικες και 565 ευρώ για κάθε παιδί.
Στον αντίποδα προτείνει την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας, των κοινωνικών επιδομάτων αλλά και των συντάξεων.

Το θέμα απασχόλησε τις τελευταίες εβδομάδες και τη Γερμανία 

Σχετική δημοσκόπηση της Bild που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή (5/6) δείχνει ότι το 53% των Γερμανών απορρίπτουν την εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος ενώ το 40% τη στηρίζουν.
Από τους υποστηρικτές της πρότασης στη Γερμανία το 44% εκτιμούν ότι το βασικό εισόδημα θα έπρεπε να ανέρχεται στα 1.000 μηνιαίως, το 45% πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερα ενώ το 10%, λιγότερα.
Πάντως το 62% εκφράζουν την ανησυχία ότι μετά από ενδεχόμενη εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος, πολλοί θα αποφάσιζαν να εργάζονται λιγότερο.

Νωρίτερα το Bankingnews έγραφε:

Οι Ελβετοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν για την εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος για όλους, εργαζόμενους και άνεργους, ένα μοναδικό σχέδιο στον κόσμο που προκαλεί έντονη συζήτηση σε μια χώρα όπου η αξία της εργασίας τιμάται.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πρόταση που υποβλήθηκε από μη-κομματική ομάδα δεν είναι πιθανό να υπερψηφιστεί.
Δεν προκαλεί έκπληξη αν θυμηθεί κανείς ότι το 2012, οι Ελβετοί είχαν ήδη αρνηθεί να αυξηθούν οι ημέρες αδείας των εργαζομένων από τέσσερις σε έξι εβδομάδες, φοβούμενοι μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Η λαϊκή πρωτοβουλία "Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα" (RBI) προτείνει την καταβολή επιδόματος κάθε μήνα σε όλους τους Ελβετούς και τους ξένους που ζουν στη χώρα, είτε έχουν δουλειά είτε δεν έχουν.
Το ποσό του εισοδήματος αυτού μένει να καθοριστεί, αλλά η ομάδα που είχε την πρωτοβουλία προτείνει τη χορήγηση 2.500 ελβετικών φράγκων (2.260 ευρώ) ανά ενήλικα --πολύ μικρό ποσό για να ζει κανείς στην Ελβετία-- και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο.
Αυτό θα απαιτούσε έναν πρόσθετο προϋπολογισμό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22,6 δισεκ. ευρώ) ετησίως, που θα χρηματοδοτείτο από νέους φόρους.
"Είναι ένα όνειρο που υπάρχει εδώ και καιρό", αλλά που έχει γίνει "αναγκαιότητα" απέναντι στη μεγάλη ανεργία που προκαλείται από την αύξηση της αυτοματοποίησης, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία, ο Ραλφ Κούντινγκ.
Η κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα καταγγέλλουν ένα ουτοπικό και πανάκριβο σχέδιο.
"Είναι ένα παλιό όνειρο, λίγο μαρξιστικό. Γεμάτο καλά και ειλικρινή συναισθήματα, αλλά χωρίς οικονομική σκέψη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Σπουδών στη Γενεύη, Σαρλ Βιπλόζ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η σχέση μεταξύ αμοιβής και εργασίας κοπεί, "οι άνθρωποι θα κάνουν λιγότερα".
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο gfs.bern, το 71% των Ελβετών θα καταψηφίσει την πρόταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης