Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fitch επιβεβαιώνει την βαθμολογία της Βουλγαρίας σε «ΒΒΒ-» - Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες

Η Fitch επιβεβαιώνει την βαθμολογία της Βουλγαρίας σε «ΒΒΒ-» - Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες
Οι τράπεζες στην Βουλγαρία είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Βουλγαρίας σε «ΒΒΒ-» σε ανάλυση του σήμερα 3 Ιουνίου του 2016.
Οι συνολικές προοπτικές  είναι σταθερές.
Με βάση την Fitch η αξιολόγηση «ΒΒΒ-» της Βουλγαρίας υποστηρίζεται από το σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος και ο βελτιωμένος προυπολογισμός.
Ωστόσο, ως μία από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, η Βουλγαρία αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξής της.
Επίσης πρέπει να βελτιώσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε επίπεδα συμβατά με άλλες χώρες. 
Το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της Βουλγαρίας που υποστηρίζονται από συνεχή πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών (1,4% του ΑΕΠ, το 2015) και το υψηλό επίπεδο των συναλλαγματικών διαθεσίμων παρέχουν σταθερότητα στην χώρα. 
Για το 2016-2017, συνεχίζουμε να προβλέπουμε πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών κοντά στο 2,2% του ΑΕΠ, κυρίως από τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της Βουλγαρίας.
Οι εξαγωγές θα ωφεληθούν από μια διαφοροποιημένη εξαγωγική βάση, το αδύναμο ευρώ και την οικονομική ανάκαμψη σε βασικούς εμπορικούς εταίρους.
Το καθαρό εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας (7,7% του ΑΕΠ, το 2015) είναι υψηλότερο από μέση καθαρή αναλογία χωρών με βαθμολογία «ΒΒΒ» που κινείται κοντά στο 4,4% του ΑΕΠ.
Η Fitch προβλέπει ότι η Βουλγαρία θα αναπτυχθεί με 2,1% το 2016, μετά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ από 3% το 2015.
Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης αντανακλά τις προβλέψεις μας για την συρρίκνωση των επενδύσεων, σύμφωνα με τη λήξη του κύκλου χρηματοδότησης της ΕΕ την περίοδο 2007-2013.
Η Βουλγαρία διαθέτει αδύναμο τραπεζικό σύστημα
Επανεξετάζεται η ποιότητα του ενεργητικού (AQR), με τα αποτελέσματα των stress tests να δημοσιεύονται τον Αύγουστο του 2016.
Οι τράπεζες στην Βουλγαρία είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Ωστόσο, το AQR θα μπορούσε να υποχρεώσει ορισμένες τράπεζες να διενεργήσουν πρόσθετες προβλέψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης