Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Στα 9,4 τρισ. ευρώ αυξήθηκαν παγκοσμίως τα κρατικά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις

Fitch: Στα 9,4 τρισ. ευρώ αυξήθηκαν παγκοσμίως τα κρατικά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις
Στην Ιταλία αρνητικές κατέστησαν οι αποδόσεις κρατικών τίτλων διάρκειας 1,5 έως 3 έτη, ενώ στα μακροπρόθεσμα ιαπωνικά ομόλογα μεγάλωσε η αρνητική απόδοση
Σε 10,4 τρισ. δολάρια ΗΠΑ ή σε περίπου 9,4 τρισ. ευρώ υπολογίζει ο διεθνής οίκος Fitch Ratings την αθροιστική ονομαστική αξία των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως που είχαν αρνητική απόδοση στο τέλος Μαΐου 2016, αυξημένη κατά 5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη στις 25 Απριλίου 2016.
Αναλύοντας τις διάρκειες των ομολόγων αυτών προκύπτει, ότι τα μακροπρόθεσμα ομόλογα με αρνητική απόδοση έχουν αξία 7,3 τρισ. δολαρίων ή 6,6 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 3,1 τρισ. δολάρια ομολόγων να είναι βραχυπρόθεσμα.
Επισημαίνεται, ότι τα περισσότερα από τα ομόλογα που σήμερα εμφανίζουν αρνητική απόδοση έχουν εκδοθεί από την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τον Fitch, οι αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές, η μετρίαση του εποπτικού κινδύνου των τραπεζών και η «φυγή» των επενδυτών προς ασφαλείς τοποθετήσεις, συμβάλλουν στην αυξανόμενη αξία των κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση.
Ιδιαίτερα τον Μάιο, η αύξηση της αξίας των κρατικών τίτλων με απόδοση μικρότερη του μηδενός οφείλεται κυρίως στην Ιταλία και στην Ιαπωνία: Στην Ιταλία αρνητικές κατέστησαν οι αποδόσεις κάποιων κρατικών τίτλων με διάρκεια 1,5 έως 3 έτη, ενώ στα μακροπρόθεσμα ιαπωνικά ομόλογα διευρύνθηκε η αρνητική απόδοση.
Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων βλάπτουν τους επενδυτές που επιθυμούν να διακρατήσουν τους τίτλους μέχρι τη λήξη τους, καθώς - λαμβανομένων υπ' όψιν και των πληρωμών κουπονιών (τόκων) - θα λάβουν κεφάλαιο (ονομαστική αξία τίτλου) μικρότερο αυτού που κατέβαλαν για την αγορά των ομολόγων τους.
Πέραν αυτού, οι ιδιαίτερα χαμηλές ή και αρνητικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ωθούν τους επενδυτές ομολόγων που αναζητούν θετικές αποδόσεις, σε τίτλους χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης και στην ανάληψη μεγαλύτερων κινδύνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης