Τελευταία Νέα
Διεθνή

Danske Bank: Η υπομονετική - και αδρανής - στάση της ΕΚΤ απαιτεί τη χρονική επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης

Danske Bank: Η υπομονετική - και αδρανής - στάση της ΕΚΤ απαιτεί τη χρονική επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης
Η όποια ενίσχυση του πληθωρισμού καταγραφεί στους επόμενους μήνες, θα οφείλεται κυρίως στη συμβολή των (αυξημένων) τιμών πετρελαίου
Στη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από την προγραμματισμένη λήξη του τον Μάρτιο του 2017 θα πρέπει να προσφύγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αν θέλει να περιμένει να δράσει πλήρως η υφιστάμενη νομισματική πολιτική που ακολουθεί.
Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή της η δανέζικη τράπεζα Danske Bank, σύμφωνα με την οποία η αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ήταν πολύ μικρή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Διακυβέρνησής της την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016.
Ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, η αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε μόνον για το 2016 (σε 0,2%, από 0,1%), με τον Draghi να επισημαίνει, ότι «ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός ή και αρνητικός στους επόμενους μήνες προτού αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016».
Για την Danske, οι αμετάβλητες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης το 2017 (1,3%) και το 2018 (1,6%) ενδέχεται να αναθεωρηθούν αυξητικά τον Σεπτέμβριο του 2016, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.
Η τράπεζα εκτιμά, ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τα παρεμβατικά της επιτόκια, όμως θα χρειαστεί να επεκτείνει χρονικά τις αγορές ομολόγων ευρωζώνης που πραγματοποιεί, καθώς η όποια ενίσχυση του πληθωρισμού καταγραφεί θα οφείλεται κυρίως στη συμβολή των (αυξημένων) τιμών πετρελαίου, η επίδραση των οποίων αναμένεται να υποχωρήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2017 και μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης