Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΚΤ ανέβαλε την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε φθηνό χρήμα

Reuters: Η ΕΚΤ ανέβαλε την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε φθηνό χρήμα
Οι ελληνικές τράπεζες απώλεσαν τη δυνατότητα συμμετοχής τους στις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στις αρχές του 2015
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέτασε, αλλά την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 ανέβαλε την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως αποδεκτά εχέγγυα για τη χρηματοδότηση ελληνικών εμπορικών τραπεζών, ζητώντας από την Ελλάδα πρώτα να εκπληρώσει το σύνολο των όρων δανειοδότησής της στο πλαίσιο της οικονομικής της διάσωσης.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η (απ' ευθείας) πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε φθηνότερο χρήμα της ΕΚΤ θα πρέπει να περιμένει, παρά την επίσπευση από την κυβέρνηση της νομοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων και τροποποιήσεων που ζήτησαν την τελευταία στιγμή οι δανειστές από την Ελλάδα για την εκταμίευση των επομένων δόσεων δανείων.
Όπως επισημαίνει το Reuters, ενώ η απόφαση της ΕΚΤ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο τραπεζικός δείκτης υπέστησαν απώλειες λόγω της αναβολής, με την απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων να αυξάνεται.
Η εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων να καταστούν αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εχέγγυα χρηματοδότησης - λόγω της εξαιρετικά χαμηλής πιστοληπτικής τους αξιολόγησης (junk) - μπορεί να ισχύσει μόνον αν οι δανειστές της Ελλάδος κρίνουν ότι η χώρα συμμορφώνεται με τους όρους οικονομικής της διάσωσης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε ο Draghi, το Συμβούλιο Διακυβέρνησης της ΕΚΤ στη συνεδρίασή του αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα στους τελευταίους μήνες.
«Μόλις τα προαπαιτούμενα εφαρμοστούν, το Συμβούλιο θα λάβει απόφαση αποκατάστασης του waiver», τόνισε ο Draghi.
Οι ελληνικές τράπεζες απώλεσαν τη δυνατότητα συμμετοχής τους στις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στις αρχές του 2015 λόγω ζητημάτων συμμόρφωσης με το δεύτερο μνημόνιο.
Έκτοτε, για την αναχρηματοδότησή τους βασίζονται στην παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ - μέσω της Τραπέζης Ελλάδος - που κοστίζει έως και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σύγκριση με την απ' ευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης