Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρουφάκης: Απατηλή η ανεξαρτησία της ΕΚΤ και ο ρόλος στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών

Βαρουφάκης: Απατηλή η ανεξαρτησία της ΕΚΤ και ο ρόλος στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών
Τα δάνεια του πρώτου μνημονίου διάσωσης της Ελλάδος κατέληξαν να διασώζουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, εμβαθύνοντας περαιτέρω τη χρεοκοπία της Ελλάδος
Την «απατηλή ανεξαρτησία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματεύεται νέο άρθρο του Έλληνα πρώην υπουργού - και καθηγητή - Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στον ιστότοπο γνώμης Project Syndicate, στο οποίο ισχυρίζεται ότι η ΕΚΤ είναι η λιγότερο ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα του ανεπτυγμένου κόσμου.
Πιστός στο αντισυμβατικό ύφος που έχει καθιερώσει, ο Βαρουφάκης υποστηρίζει, ότι θεωρητικά η ΕΚΤ θα έπρεπε να αποτελεί την πλέον ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα του κόσμου, καθώς υποτίθεται πως καμία κυβέρνηση δεν την ελέγχει, ενώ της απαγορεύεται ρητώς και δια ροπάλου να στηρίζει με τις πράξεις και τις αποφάσεις της οποιαδήποτε από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Για τον Βαρουφάκη, η θεωρητική ανεξαρτησία της ΕΚΤ ακυρώνεται στην πράξη από τον θεμελιώδη περιορισμό που αντιμετωπίζει να μην της επιτρέπεται να διασώσει μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης που έχει χρεοκοπήσει.
Επειδή οι εμπορικές τράπεζες αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης των κρατών της ευρωζώνης (μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων), η ΕΚΤ αναγκάζεται να αρνηθεί την παροχή ρευστότητας σε τράπεζες που λειτουργούν σε χώρες-μέλη της ευρωζώνης που έχουν χρεοκοπήσει, με αποτέλεσμα να μην υπηρετεί το σκοπό του δανειστού έσχατης ανάγκης (lender of last resort).
Ο Βαρουφάκης συνεχίζει υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Ελλάδος το 2010, στην οποία η Γερμανία και η Γαλλία απαγόρευσαν να αθετήσει τις πληρωμές ομολόγων έκδοσής της που κατείχαν γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια του πρώτου μνημονίου διάσωσης της Ελλάδος κατέληξαν να διασώζουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, εμβαθύνοντας περαιτέρω τη χρεοκοπία της χώρας μας.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο κρίνει ο Βαρουφάκης ότι αποκαλύφθηκε η έλλειψη ανεξαρτησίας της ΕΚΤ: Από το 2010, η Ελλάδα βασίζεται σε μια σειρά από δάνεια που δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει ποτέ, για να διατηρήσει μια επίφαση φερεγγυότητος.
Μια πραγματικά ανεξάρτητη ΕΚΤ που τηρεί τους κανόνες της θα έπρεπε να απαρνηθεί την αποδοχή των αφερέγγυων ελληνικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου ως εχέγγυο για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Βεβαίως, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις ελληνικές τράπεζες σε κλείσιμο, με αποτέλεσμα την άμεση έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη.
Μοναδική εναλλακτική στο Grexit θα ήταν μια ουσιώδης ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδος.
Όμως, το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης δεν είναι διατεθειμένο να υιοθετήσει ούτε την έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη, ούτε την αναδιάρθρωση του χρέους της, επιλέγοντας αντ' αυτών να παρατείνει τη χρεοκοπία
της χώρας μέσω νέων δόσεων δανείων.
Η ύπαρξη της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων (που δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί) από την απόρριψή τους ως αφερέγγυα εχέγγυα χρηματοδότησης (waiver), αφήνει στο Eurogroup - δηλαδή σε πολιτικά «χέρια» - τη χρηματοδότηση ενός ολόκληρου τραπεζικού συστήματος, το οποίο κρατάει το «κλειδί» της έγκρισης συμμόρφωσης της Ελλάδος με τους όρους των δανείων διάσωσής της, γκρεμίζοντας κάθε επίφαση ανεξαρτησίας της κεντρικής τραπέζης του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης