Τελευταία Νέα
Διεθνή

PIMCO: Σταθερές, αλλά όχι εξασφαλισμένες οι προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας - Τί συστήνει

PIMCO: Σταθερές, αλλά όχι εξασφαλισμένες οι προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας - Τί συστήνει
Ουσιώδεις απειλές η εξάντληση των νομισματικών πολιτικών παγκοσμίως και το μεγάλο χρέος ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομίες
Σταθερές αλλά όχι εξασφαλισμένες, χαρακτηρίζει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε έκθεσή της η γιγαντιαία εταιρεία επενδύσεων PIMCO, που διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει, παραμένουν κάποιες καλές ευκαιρίες στις αγορές, όμως οι επενδυτές θα πρέπει να φροντίζουν να ανταμοίβονται για την κλιμακούμενη και αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά και τον κίνδυνο της εξάντλησης των ακολουθούμενων πολιτικών.
Σύμφωνα με την PIMCO, το βασικό σενάριο εξέλιξης (baseline scenario) της οικονομίας των ΗΠΑ στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια προβλέπει ετήσια ανάπτυξη 1,5% έως 2,0%, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται προς τον στόχο 2% της Fed, που με τη σειρά της αναμένεται να αυξήσει τα παρεμβατικά (ονομαστικά) επιτόκια του δολαρίου μέχρι το πεδίο 2%-3%.
Η PIMCO προβλέπει, αντίστοιχα, για την ευρωζώνη ετήσια ανάπτυξη 1,0% έως 1,5%, με τον πληθωρισμό εξασθενημένο κάτω από το 2%.
Ιδιαίτερα για την ΕΚΤ, ο επενδυτικός κολοσσός εκτιμάει, ότι θα συνεχίσει να «σηκώνει τα μεγαλύτερα βάρη» της οικονομικής ανάκαμψης της ευρωζώνης και σταδιακά θα επιδιώξει να αυξήσει περαιτέρω το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί (αγορά ομολόγων), που θα προσεγγίσει τη de facto χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Η PIMCO ανησυχεί, ότι η εξάντληση των νομισματικών πολιτικών παγκοσμίως και το μεγάλο χρέος ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομίες, αποτελούν ουσιώδεις απειλές για τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας ανάκαμψης και της χρηματο-οικονομικής σταθερότητας.
Ιδιαίτερα η ευρωζώνη, φέρεται να παρουσιάζει μια σειρά από οικονομικούς, πολιτικούς και εποπτικούς κινδύνους για τους επενδυτές.
Τελικά, η PIMCO συστήνει στους απανταχού επενδυτές να είναι υπομονετικοί, να ακολουθούν συγκεκριμένη στρατηγική και να είναι ευέλικτοι, να αποφεύγουν κλάσεις ενεργητικού (τοποθετήσεων) των οποίων οι αποτιμήσεις βασίζονται κυρίως στις αποφάσεις κεντρικών τραπεζών, αλλά και να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο ο πληθωρισμός στις μεγάλες οικονομίες να ξεπεράσει το επίπεδο του 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης