Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Η Σαουδική Αραβία τζογάρει ξανά και βάζει το πετρέλαιο σε νέα ανώμαλη πορεία

Forbes: Η Σαουδική Αραβία τζογάρει ξανά και βάζει το πετρέλαιο σε νέα ανώμαλη πορεία
Η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να «απεξαρτήσει» την οικονομία της από το πετρέλαιο
Την εκτίμηση ότι το νέο…ποντάρισμα της Σαουδικής Αραβίας θα οδηγήσει το πετρέλαιο σε νέα ανώμαλη πορεία, διατυπώνει το περιοδικό Forbes, σε κείμενο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοσή του.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εδώ και δύο χρόνια η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να ρίξει τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι, με στόχο να θέσει εμπόδια στην ταχέως εξελισσόμενη «επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου» στις ΗΠΑ, που έχει καταστήσει τη χώρα νούμερο ένα παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.
Αυτό ήταν και το πρώτο στοίχημα της Σαουδικής Αραβίας, που έκανε τη χώρα αντικείμενο οίκτου για τις ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να άρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, παλιό εχθρό της Σαουδικής Αραβίας.
Πλέον, η Σαουδική Αραβία έχει ένα νέο στοίχημα: να κρατήσει τις πετρελαϊκές τιμές σε χαμηλό επίπεδο, ώστε να βάλει τροχοπέδη στην επανένταξη του Ιράν στην αγορά πετρελαίου.



Για αυτό τον λόγο η Σαουδική Αραβία έχει πλημμυρίσει τις αγορές με πετρέλαιο και έχει οδηγήσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» σε κατάρρευση.
Το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει τώρα είναι, ωστόσο, ότι έχει δημιουργήσει προβλήματα και στην εσωτερική λειτουργία της.
Με την κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό μεταξύ του δημοσιονομικού και κοινωνικού προϋπολογισμού της χώρας, που απειλεί την κοινωνική συνοχή.
Ως αντίβαρο, η χώρα επιχειρεί τώρα να πουλήσει μέσω IPO ένα κομμάτι της Aramco - για να συγκεντρώσει κονδύλια, να κλείσει το κενό και να χρηματοδοτήσει νέες βιομηχανίες, που θα καταστήσουν την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο.

www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης