Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Πονοκέφαλος για τις τράπεζες ένα Brexit – Πολύ κοστοβόρος για τις ξένες τράπεζες μια αποχώρηση από την Ε.Ε.

Economist: Πονοκέφαλος για τις τράπεζες ένα Brexit – Πολύ κοστοβόρος για τις ξένες τράπεζες μια αποχώρηση από την Ε.Ε.
Σε περίπτωση Brexit θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους στο Λονδίνο
Οι δημοσκοπήσεις στη Μεγάλη Βρετανία υποδηλώνουν ότι δεν είναι πιθανό να συμβεί ένα Brexit, ενώ η Ladbrokes, μια εταιρεία στοιχημάτων, δίνει απόδοση 4 προς 1 έναντι του Brexit.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε άρθρο του Economist, τόσο οι δημοσκόποι όσο και οι εταιρείες στοιχημάτων έχουν λανθάνει και στο παρελθόν.
Σε περίπτωση, λοιπόν, αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, για τις οποίες το Λονδίνο είναι το δεύτερο σπίτι τους, αν όχι το πρώτο, πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, με τα αδύναμα κέρδη, τις γκρίνιες για τους κανόνες και τους ανυπόμονους επενδυτές, το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αποτελεί έναν πονοκέφαλο, που θα μπορούσαν να κάνουν και χωρίς αυτόν.
Έτσι, λοιπόν, οι τράπεζες θα πρέπει να ετοιμαστούν για μια αναταραχή σε περίπτωση που οι πιθανότητες ανατραπούν.
Μάλιστα, σε περίπτωση που οι βρετανοί ψηφοφόροι ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από το ευρωπαϊκό μπλοκ, θα πρέπει να απαντήσουν σε μια «περίεργη» ερώτηση: αν θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Economist, οι τράπεζες δεν χρειάζεται να απαντήσουν αυτή την ερώτηση ακόμη και μάλιστα, ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να την απαντήσουν ποτέ.
Ήδη υπό την πίεση της μείωσης κόστους, δεν ασχολούνται με τη χάραξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης και δεν θα το κάνουν μέχρι να πρέπει να ασχοληθούν με αυτό.
Προς το παρόν, θεωρούν το δημοψήφισμα ως ένα γεγονός της αγοράς, με γνωστή ημερομηνία, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια και να «στραγγίξει» τη ρευστότητα.
Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προγραμματίσει για τις ημέρες περί το δημοψήφισμα επιπλέον δημοπρασίες repo, σε μια προσπάθεια να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες εκείνες που μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις.
Σε περίπτωση Brexit είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει κατακερματισμός της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη: περισσότερες δραστηριότητες σε άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα, λιγότερες στο Λονδίνο και πιθανώς λιγότερες δραστηριότητες εν γένει.
Οικονομίες κλίμακας στο Λονδίνο θα χάνονταν, ενώ άλλα μέρη θα ήταν πολύ μικρά για να τις αντισταθμίσουν.
Αυτό σημαίνει υψηλότερα κόστη για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες που δύσκολα θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν ύστερα από οκτώ χρόνια κρίσης, επομένως δεν είναι άξιο περιέργειας που οι τράπεζες ελπίζουν ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης