Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού βασική πρόκληση για τον Draghi στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα

tags :
CNBC: Η αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού βασική πρόκληση για τον Draghi στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα
Σύμφωνα με το CNBC, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει μια προσεκτική γραμμή, μετά από κάποια αισιόδοξα δεδομένα αυτό το μήνα.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μπορεί να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό κατά το επερχόμενο Δ.Σ. την Πέμπτη, ενώ προσπαθεί να κρατήσει ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αν είναι απαραίτητο, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
"Με δεδομένη την πρόσφατη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το βασικό ερώτημα είναι, σε ποιο βαθμό η ΕΚΤ θα αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το 2016-2018 και ό, τι αυτό μπορεί να σημάνει για την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης μετά το Μάρτιο του 2017", αναφέρεται σε έκθεση οικονομολόγων της UBS, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.
Σύμφωνα με το CNBC, ο πρόεδρος της ΕΚΤ MarioDraghi θα πρέπει να προχωρήσει μια προσεκτική γραμμή, μετά από κάποια αισιόδοξα δεδομένα αυτό το μήνα.
Μια πρώτη επίσημη εκτίμηση έδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 0,5% κατά μέσο όρο εποχικά προσαρμοσμένο κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτό σηματοδότησε μια μικρή αύξηση από το προηγούμενο έτος, όταν η αύξηση κατά μέσο όρο ήταν 0,3% τόσο το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.
Ωστόσο, ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο και η Ευρωζώνη διολίσθησε σε αποπληθωρισμό τον Απρίλιο, με τις τιμές μειώνονται σε ετήσια βάση κατά 0,2%.
"Πιστεύουμε ότι η βασική πρόκληση για τον κ. Draghi θα είναι να μην εμφανισθεί πολύ επιθετικός εν μέσω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της δυναμικής ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη", αναφέρει η έκθεση της UBS.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική τον περασμένο μήνα, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού να διατηρείται στο 0%, το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4% και τις μηνιαίες αγορές ομολόγων να ανέρχονται σε 80 δισ. ευρώ.
Αυτό ακολούθησε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των νέων μέτρων τόνωσης τον Απρίλιο, τα οποία περιελάμβαναν αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και παράταση στο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εταιρικά ομόλογα από τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης