Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Yellen επιβεβαίωσε ότι επίκειται μία αύξηση επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι

CNBC: Η Yellen επιβεβαίωσε ότι επίκειται μία αύξηση επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι
Προϋπόθεση να κινηθεί ανοδικά και σύμφωνα με τις προβλέψεις η αμερικανική οικονομία - Η επικεφαλής της Fed επισημαίνει τον κίνδυνο από τυχόν βιαστικές κινήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν στην ύφεση
Μία αύξηση των επιτοκίων είναι «πιθανώς» κατάλληλο να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, αν βελτιωθούν τα δεδομένα για την οικονομία των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 27 Μαΐου, η πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen.
Όπως σημείωσε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση στο Ινστιτούτο Radcliffe για Προηγμένες Σπουδές, στο Χάρβαρντ, «είναι σκόπιμο πιστεύω, και το έχω ξαναπεί στο παρελθόν, η Fed σταδιακά και προσεκτικά να αυξήσει τα επιτόκιά της και κατά πάσα πιθανότητα τους επόμενους μήνες μια τέτοια κίνηση θα είναι σκόπιμη».
όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, τα σχόλιά της έρχονται την ώρα που οι συνάδελφοί της στην επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed «δείχνουν» προς μία αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα παρά αργότερα.
Η Yellen έχει εκφράσει την ανάγκη προσοχής όσον αφορά χειρισμό του θέματος των επιτοκίων φέτος, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται χαμηλότερα από το στόχο της Fed για 2% και οι παγκόσμιοι κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν.
«Η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται», δήλωσε η Yellen, προσθέτοντας ότι βλέπει την ανάπτυξη να ανεβάζει ταχύτητα, έπειτα από ένα υποτονικό πρώτο τρίμηνο.
Η Yellen προσέθεσε δε ότι οι τιμές του πετρελαίου και το δολάριο έχουν «σχεδόν σταθεροποιηθεί», το οποίο θα βοηθήσει να κινηθεί ο πληθωρισμός πιο κοντά στο στόχο της Fed.
Η επιτροπής χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed συνεδριάζει στις 14-15 Ιουνίου.
Οι αγορές αποτιμούσαν σε περίπου 28% την πιθανότητα για μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο και στο 57% για τον Ιούλιο πριν μιλήσει η Yellen.
Έπειτα από την ομιλία της οι πιθανότητες αυξήθηκαν σε 34% και 62% για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα.
Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής τον Απρίλιο έδειξαν ότι τα περισσότερα στελέχη της Fed θα στηρίξουν μια αύξηση τον Ιούνιο, αν τα οικονομικά δεδομένα βελτιωθούν όσο προβλέπεται.
Την Πέμπτη 26 Μαΐου, στελέχη της Fed συνέχισαν να υπαινίσσονται ότι μια αύξηση μπορεί να έρθει στο εγγύς μέλλον.
Το στέλεχος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι μία αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι αρμόζουσα «αρκετά σύντομα», προσθέτοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει σταδιακές αυξήσεις, εάν τα δεδομένα επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις για βελτίωση της οικονομίας.
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος πιστεύει πως οι αγορές «διαβάζουν τα πρακτικά σωστά», όταν τιμολογούν μια υψηλότερη πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων.
Πάντως, η Yellen δήλωσε την Παρασκευή ότι η Fed θα πρέπει να αποφύγει μία βιαστική αύξηση των επιτοκίων, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει μια επιβράδυνση της οικονομίας.
«Αν αυξάναμε τα επιτόκια πολύ απότομα και πυροδοτούσαμε μια ύφεση ή συμβάλαμε σε αυτήν, έχουμε περιορισμένο πεδίο να αντιδράσουμε και είναι ένας σημαντικός λόγος για να προσέχουμε», είπε.
Εκτός από τα σχόλιά της σχετικά με τα επιτόκια, η Yellen προέβη σε μια ευρύτερη αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας.
Είπε ότι έχει κάνει «μεγάλη πρόοδο» στην «αργή ανάκαμψη» από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η Yellen υπογράμμισε τη βελτίωση στην αγορά εργασίας, λέγοντας ότι έχει σχεδόν φτάσει σε ένα σημείο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θα την χαρακτήριζαν ως πλήρη απασχόληση.
Ωστόσο, υπογράμμισε ορισμένες περιοχές της αδυναμίας, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Πάντως, ένας γνωστός παρατηρητής της αγοράς δεν πιστεύει ότι τα σχόλια της Yellen κατ' ανάγκην σημαίνουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο Jeffrey Gundlach της DoubleLine Capital είπε ότι τα σχόλια της Yellen «δεν συνιστούν» ότι επίκειται μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης