Τελευταία Νέα
Διεθνή

Itar Tass: Συνομιλίες Putin με την ελληνική ηγεσία για συμφωνίες σε εμπορικά, ενεργειακά και διεθνή θέματα

Itar Tass: Συνομιλίες Putin με την ελληνική ηγεσία για συμφωνίες σε εμπορικά, ενεργειακά και διεθνή θέματα
Τις συνομιλίες αναμένεται να ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής δήλωσης σχετικά με την εταιρική σχέση των δύο χωρών.
Στη σημασία της επίσκεψης σήμερα στην Ελλάδα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ο οποίος θα συνοδεύεται από πολυπληθή αντιπροσωπία, αναφέρεται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass.
Τον Ρώσο ηγέτη θα συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, ο υπουργός Πολιτισμού Vladimir Medinsky, ο υπουργός Ενέργειας Alexander Novak και οι CEOs των ενεργειακών κολοσσών Gazprom, Alexey Miller και Rosneft, Igor Sechin.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Yuri Ushakov -τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο- "και για τις δύο πλευρές η επίσκεψη έχει υψηλή προτεραιότητα, καθώς και οι δύο ελπίζουν, ότι οι συνομιλίες και οι επαφές θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς".
Κατά την άφιξή του ο κ. Putin θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αργότερα θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Τις συνομιλίες αναμένεται να ακολουθήσει σύμφωνα με το Itar Tass η υπογραφή ενός αριθμού συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής δήλωσης σχετικά με την εταιρική σχέση των δύο χωρών.
Επίσης, ο Ushakov είπε, ότι οι κ.κ. Putin και Τσίπρας θα εγκαινιάσουν στο Μουσείο Βυζαντινής και Χριστιανικής Τέχνης μια «παρουσίαση ενός αριστουργήματος» -την εικόνα η Ανάληψη του Ιησού του καλλιτέχνη Andrey Rublev από τη συλλογή της κρατικής Πινακοθήκης Tretyakov.
Όπως είπε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, "αμέσως μετά ο κ. Putin θα έχει μια ανεπίσημη συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο του κόμματος της ΝΔ".
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Ρωσικής Προεδρίας το οποίο επικαλείται το Itar Tass, οι συνομιλίες του κ. Putin με την ελληνική ηγεσία θα επικεντρωθούν «στα βασικά θέματα του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας, ιδίως με την εφαρμογή κοινών σχεδίων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών".
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ρώσου προέδρου οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας-Ελλάδας μειώθηκαν κατά 34% στα 2,75 δισ. δολάρια το 2015, επηρεαζόμενες -σύμφωνα με την ανακοίνωση- από εξωτερικούς παράγοντες και καταγράφηκε μία περεταίρω μείωση κατά 16% το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Όπως επισημαίνει το Itar Tass, οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από αυτή τη μείωση, όπως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που παραδοσιακά αντιπροσωπεύουν το 85% των ρωσικών εξαγωγών προς την Ελλάδα.
Τα θέματα της ενέργειας αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις προσεχείς διαπραγματεύσεις, με τον κ. Ushakov να επισημαίνει ότι "επί του παρόντος το έργο σχετικά με την προβλεπόμενη προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και την Ιταλία μέσω τρίτων χωρών είναι σε ισχύ, πράγμα που σημαίνει, ότι ο αγωγός θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα μέσα από τη Βουλγαρία και από εκεί στην Ελλάδα και την Ιταλία", προσθέτοντας ότι η Αθήνα "εξακολουθεί να ευνοεί την αναβίωση του South Stream με τη μία μορφή ή την άλλη".
Επίσης, ανάμεσα στις οκτώ συμφωνίες που προγραμματίζεται να υπογραφούν μετά τις συνομιλίες, είναι και αυτή μεταξύ της Rosneft και της Ελληνικά Πετρέλαια για προμήθειες πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στην Ελλάδα.
Οι ηγέτες των δύο χωρών όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο αναμένεται επίσης να συζητήσουν επείγοντα διεθνή και περιφερειακά θέματα.
"Πρέπει να σημειωθεί, ότι τόσο ο πρόεδρος Putin, όσο και ο πρωθυπουργός Τσίπρας είναι πεπεισμένοι, ότι πρέπει να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ" είπε ο Ushakov, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι κατά των κυρώσεων που επιβάλλονται από την ΕΕ, αλλά αναγκάζεται να ακολουθήσει την επίσημη θέση των Βρυξελλών".
Η Αθήνα έχει επανειλημμένα θέσει στη Μόσχα το ζήτημα του εμπορίου γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσία, όμως όπως δήλωσε ο Ushakov, η Μόσχα δεν μπορεί να εξαιρέσει καμία χώρα της ΕΕ από το εμπάργκο τροφίμων.
Όσον αφορά στα περιφερειακά θέματα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του ρώσου προέδρου "η Αθήνα είναι θετική απέναντι στην πολιτική της Ρωσίας στη Συρία και την πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης, η οποία μπορεί να εξαλείψει μία από τις αιτίες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, που επηρεάζει σοβαρά την Ελλάδα."
Τα ζητήματα που σχετίζονται με τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικά κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα "δεδομένου ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει συνεχώς τις προκλήσεις της Τουρκίας" ανέφερε ο Ushakov.
Την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, το Σάββατο 28 Μαΐου, ο Πρόεδρος Putin θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος για τις εκδηλώσεις μνήμης της 1.000ης επετείου της παρουσίας ρωσικών μοναχών στο Άγιο Όρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης