Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΔΝΤ πιέζει και απειλεί για το ελληνικό χρέος και ο Schauble ανησυχεί για τη γερμανική βουλή

Το ΔΝΤ πιέζει και απειλεί για το ελληνικό χρέος και ο Schauble ανησυχεί για τη γερμανική βουλή
Tο γεγονός ότι η Ευρώπη αναγνώρισε την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και ότι οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα ήταν αρκετό για να λάβει τη στήριξη του Ταμείου, σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ
Την ώρα που το ΔΝΤ δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τους όρους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η οποία περιγράφεται στον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ο Schaeuble επιμένει ότι το Ταμείο θα λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Μπορεί το ΔΝΤ να υποχώρησε στη συνεδρίαση του Eurogroup, έναντι των γερμανικών απαιτήσεων, ωστόσο η διαμάχη και η σκληρή διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστεί, με την ελληνική κυβέρνηση θεατή.
Ο Schauble μπορεί να διαφωνεί με το ΔΝΤ στον τρόπο που προτείνει για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο επιθυμεί τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να λάβει την έγκριση της γερμανικής βουλής.
Αυτή η αντίφαση δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα και οδηγεί σε αδιέξοδο τη σχετική συζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από τον οδικό χάρτη, οι μεγάλες αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν το 2018, ήτοι μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το 2017.
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, δήλωσε σήμερα ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα έχει περιοριστεί, αλλά απομένει ακόμη πολλή δουλειά. 
Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αναμένεται να εξεταστεί στη σύνοδο των G7, δεδομένης της κόντρας ΔΝΤ- Γερμανίας. 

Ηχηρό μήνυμα από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη, παρέχοντας νέα χρήματα για την Ελλάδα, διότι οι πιστωτές της Αθήνας δεν έχουν δεσμευθεί ακόμη σε λεπτομερή ελάφρυνση χρέους, ανέφερε χθες, Τετάρτη 26 Μαίου του 2016,  υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Τα σχόλια αυτά, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, καταδεικνύουν ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, για την απελευθέρωση νέων κεφαλαίων διάσωσης προς την Ελλάδα, δεν οριστικοποιήθηκαν βασικά σημεία που για το ΔΝΤ είναι κρίσιμα ώστε η πληττόμενη από το χρέος χώρα να ορθοποδήσει.
Αντιθέτως, η συντηρητική υποστήριξη του Ταμείου για τη συμφωνία άνοιξε τον δρόμο στη Γερμανία να εγκρίνει νέα κεφάλαια και θέτει το σκηνικό για περισσότερο σκληρές διαπραγματεύσεις αργότερα φέτος.
«Βασικά, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το σύνολο των μέτρων στα οποία η Ευρώπη θα δεσμευτεί, θα είναι συνεπή με αυτό που εμείς νομίζουμε ότι είναι αναγκαία για τη μείωση του χρέους», ανέφερε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν, αυτό δεν το έχουμε».
Ωστόσο, τόνισε πως το γεγονός ότι η Ευρώπη αναγνώρισε την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και ότι οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα ήταν αρκετό για να λάβει τη στήριξη του Ταμείου.
«Όλοι οι πιστωτές αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι υψηλά μη βιώσιμο», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι «αποδέχονται ότι είναι αναγκαία μια ελάφρυνση του χρέους, αποδέχονται τη μεθοδολογία που είναι απαραίτητη για την ελάφρυνση του χρέους, αποδέχονται τους στόχους των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, ενώ αποδέχονται ακόμη και τα χρονοδιαγράμματα».

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Απαιτούνται πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ φέρεται να εκτιμά ότι σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, καθώς το χρέος τοποθετήθηκε πλέον και επίσημα στην ατζέντα, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά μη βιώσιμα επίπεδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup ήταν ότι οι Ευρωπαίοι ζητούσαν από το ΔΝΤ να συμφωνήσει ότι δεν έχει καμία ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι «που το Ταμείο δεν ήταν σε θέση να κάνει».
Παράλληλα, προσέθεσε πως το Ταμείο επιθυμεί να διασφαλίσει ότι τα μέτρα για το χρέος θα είναι σε σύμπνοια με ό,τι πιστεύει ότι χρειάζεται, κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί.
«Απαιτούνται πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», φέρεται ειπών.
Επιπλέον, επισήμανε ότι προτού το Ταμείο υιοθετήσει τη συμφωνία για την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να έχει λάβει το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η μόνη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί στο ΔΣ του ΔΝΤ, είναι αυτή που έχει συντάξει το ίδιο το Ταμείο, ωστόσο, προσέθεσε, ότι συνολικά έχουν βελτιωθεί οι πιθανότητες για έγκριση από το ΔΣ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, το Ταμείο θα έχει αποφασίσει σχετικά με το α θα χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, ότι σε πλήρη συμφωνία με τους υπόλοιπους δανειστές της Ελλάδας, ο αξιωματούχος του Ταμείου υποστήριξε ότι «εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει το πρόγραμμα με επιτυχία θα της χορηγηθεί ελάφρυνση του χρέους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση όχι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης