Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομική διέξοδο στη Βενεζουέλα μπορεί να δώσει η υιοθέτηση του δολαρίου ΗΠΑ με την κατάργηση του μπολιβάρ

Οικονομική διέξοδο στη Βενεζουέλα μπορεί να δώσει η υιοθέτηση του δολαρίου ΗΠΑ με την κατάργηση του μπολιβάρ
Οι εξαγωγές της Βενεζουέλας συνίστανται σε μεγάλο μέρος τους σε πετρέλαιο, που συναλλάσσεται διεθνώς σε δολάρια ΗΠΑ
Αντιμέτωπη με τις εναλλακτικές επιλογές είτε της εκτύπωσης περισσότερου πληθωριστικού χρήματος - που θα οδηγήσει σε πλήρη οικονομική κατάρρευση - είτε της υιοθέτησης του δολαρίου ΗΠΑ, βρίσκεται η Βενεζουέλα, που συνεχίζει να περιδινίζεται επικίνδυνα σε μια άνευ προηγουμένου, ατέρμονη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση.
Σήμερα, το δολάριο ΗΠΑ αντιστοιχεί επισήμως σε 416 μπολιβάρ - το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας - από μολις 1,6 μπολιβάρ το 2003.
Ακόμα χειρότερα, η πραγματική ισοτιμία στη μαύρη αγορά διαμορφώνεται σε 1,050 μπολιβάρ ανά δολάριο ΗΠΑ.
Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία της Βενεζουέλας, με καλπάζοντα πληθωρισμό, αυξανόμενη ανεργία και δημοσιονομικά ελλείμματα, δύσκολα θα μπορούσε να διασωθεί προσφεύγοντας σε μαζική εκτύπωση μπολιβάρ, που απλά θα τροφοδοτούσαν περαιτέρω τον πληθωρισμό της και τον φαύλο κύκλο απαξίωσης και εκδίωξης των επενδύσεων, αλλά και φτωχοποίησης του πληθυσμού της.
Αυτό που ίσως θα ήταν καλύτερο να επιλέξει, είναι η ολοκληρωτική κατάργηση του μπολιβάρ και η υιοθέτηση ως επίσημου νομίσματος του δολαρίου ΗΠΑ, γεγονός που θα έβαζε τέλος στον πληθωρισμό και θα αποτελούσε «μαγνήτη» για επενδύσεις λόγω της νομισματικής ασφάλειας που θα παρείχε η δραστηριοποίηση στη χώρα.
Ακόμα καλύτερα, μιας και οι εξαγωγές της Βενεζουέλας συνίστανται σε μεγάλο μέρος τους σε πετρέλαιο - που συναλλάσσεται διεθνώς σε δολάρια ΗΠΑ - η απώλεια της ικανότητας υποτίμησης του μπολιβάρ που θα συνεπαγόταν τυχόν υιοθέτηση του αμερικανικού νομίσματος δεν θα επηρέαζε την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης