Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Monsanto από την Bayer, μέσω της αγοράς ομολόγων;

Reuters: Η ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Monsanto από την Bayer, μέσω της αγοράς ομολόγων;
Η Κεντρική Τράπεζα δεν θα ήθελε τα χρήματα από το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων να χρησιμοποιούνται για εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό
Στην απίστευτη διαπίστωση ότι τα χρήματα που ρίχνει η ΕΚΤ στην αγορά, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς εταιρικών ομολόγων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών καταλήγει σε ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Μάλιστα, φέρνει ως ενδεικτικό παράδειγμα την υπόθεση της προσπάθειας επιθετικής εξαγοράς της Monsanto από τη γερμανική εταιρεία χημικών Bayer, λέγοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί άθελά της να βρεθεί να χρηματοδοτεί το κολοσσιαίο deal.
Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα αξίας 80 δισ. ευρώ κάθε μήνα, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να μειώσει το κόστος δανεισμού.
Σύμφωνα με το Reuters, πηγές της κεντρικής τράπεζας δηλώνουν ότι δεν θα είναι η πρώτη επιλογή της ΕΚΤ τα χρήματα που να καταλήξουν για τη χρηματοδότηση εξαγορών, ωστόσο η κεντρική τράπεζα δεν έχει τον τελικό λόγο.
Μάλιστα, το Reuters προσθέτει ότι η ίδια πηγή τονίζει πως «ακόμη και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο, αν η ενοποίηση καταστήσει μια βιομηχανία ή έναν τομέα πιο αποτελεσματικό και δώσει νέα ώθηση στη χρηματιστηριακή αγορά».
Όπως έγινε γνωστό χθες Τρίτη 24 Μαΐου, η Monsanto απέρριψε την προσφορά της Bayer ύψους 62 δισ. δολ., αλλά είπε ότι ήταν ανοιχτή για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Η Bayer, η οποία εξέπληξε πολλούς με την προθυμία της να ακολουθήσει μία στρατηγικής επιθετικής εξαγοράς, συμφώνησε αμέσως να εμπλακεί πιο ενεργά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Και τώρα ξέρουμε το γιατί: το κόστος του χρέους θα χρηματοδοτηθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογα που εκδίδονται από εταιρείες που έχουν ως βάση την ευρωζώνη, έχουν υψηλή βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης και δεν είναι τράπεζες, υπό τον όρο ότι τα ομόλογα είναι σε ευρώ και πληρούν ορισμένες τεχνικές απαιτήσεις.
Ο σκοπός για τον οποίο εκδίδονται τα ομόλογα δεν είναι μεταξύ των κριτηρίων που καθορίζονται από την ΕΚΤ, η οποία θα αρχίσουν να αγοράζουν εταιρικά ομόλογα στην αγορά και απευθείας από τους εκδότες τον επόμενο μήνα.
Φαίνεται τώρα ότι η «χρήση των κεφαλαίων» μπορεί να είναι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, ακόμη και μοχλευμένες εξαγορές.
Αυτό σημαίνει ότι, θεωρητικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει χρεόγραφα που εκδίδονται από την Bayer, η οποία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα χρηματοδοτήσει την προσφορά της σε μετρητά για τη Monsanto με συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και δανεισμό.
Και δεδομένου ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ένα σημαντικό ποσό του χρέους της Bayer, αυτό εξηγεί γιατί αν η συμφωνία προχωρήσει, ο κόσμος θα δει πιθανώς ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ.
«Θα είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πόσο μεγάλο κομμάτι αυτής της συμφωνίας θα μπορούσε να απορροφηθεί από την κεντρική τράπεζα», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της UniCredit σε σημείωμά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης