Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: ΔΝΤ και Γερμανία θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας – Απίθανη η πλήρης επίλυση των διαφορών τους

Politico: ΔΝΤ και Γερμανία θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας – Απίθανη η πλήρης επίλυση των διαφορών τους
Σε αντίθεση με το παρελθόν, η αιτία του φετινού δράματος δεν είναι οι πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα, αλλά η «διαμάχη» μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αν και πότε θα παρασχεθεί στην Αθήνα ελάφρυνση χρέους
Από μια κλωστή φαίνεται να κρέμεται η μοίρα της Ελλάδας, όπως σημειώνεται σε άρθρο του περιοδικού «Politico», το οποίο αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Γερμανίας σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όλα τα σημεία κλειδιά έχουν πέσει στη θέση τους: πλησιάζει η προθεσμία για την αποπληρωμή πολλών δισ. χρέους, αυξάνεται η νευρική ρητορική από την Αθήνα, ενώ αύριο αναμένεται το Eurogroup για την Ελλάδα.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, η αιτία του φετινού δράματος δεν είναι οι πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα, αλλά η «διαμάχη» μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αν και πότε θα παρασχεθεί στην Αθήνα ελάφρυνση χρέους.
Τις τελευταίες ημέρες, σημειώνεται, οι δυο πλευρές έχουν απαλύνει τη στάση τους, κάτι που τουλάχιστον εγγυάται ότι η Αθήνα θα λάβει μια ένεση ρευστότητας.
Γερμανία και ΔΝΤ φαίνονται να επιθυμούν να υπάρξει ένας συμβιβασμός στο Eurogroup της Τρίτης, 24/5, και ενώ οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας είναι ρευστές, το πιθανό αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον μια μείωση της πίεσης στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να της παρέχουν ελάφρυνση χρέους.
Πάντως, σύμφωνα με το «Politico», ακόμη και αν Βερολίνο και ΔΝΤ βρουν έναν τρόπο ώστε το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, είναι απίθανο οι διαφορές τους σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας να επιλυθούν πλήρως.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να το αποπληρώσει.
Αν και τα δάνεια της Ελλάδας έχουν αναδιαρθρωθεί αρκετές φορές από τους πιστωτές της χώρας, αυτές οι υποχωρήσεις δεν ήταν αρκετές για να οδηγήσουν το χρέος της χώρας σε βιώσιμο δρόμο, σύμφωνα με το DNT.
Πολλοί εκτιμούν ότι η άρνηση της Merkel στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι στο φόβο των αντιδράσεων στην Bundestag, όμως, όπως σημειώνεται, υπάρχει μια βαθύτερη αιτία που η γερμανίδα καγκελάριος αντιστέκεται: μια ελάφρυνση του χρέους θα αποτελούσε αναγνώριση της αποτυχίας των προγραμμάτων διάσωσης.
Εν τω μεταξύ, πέραν της Bundestag, Merkel και Schaeuble ανησυχούν περισσότερο σχετικά με τη συμπεριφορά των γερμανών ψηφοφόρων στις εκλογές του επόμενου έτους.
Με τις εκλογές εν όψει και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία να κερδίζει έδαφος, η γερμανίδα καγκελάριος θέλει να αποφύγει μια ακόμη πολιτική μάχη, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα με τη θέση της στο προσφυγικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης