Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: Φορολογικό «τσουνάμι» από την ελληνική κυβέρνηση για την δόση

Διεθνής Τύπος: Φορολογικό «τσουνάμι» από την ελληνική κυβέρνηση για την δόση
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκτιμάται ότι η ψήφιση των νέων βαριών μέτρων ανοίγει τον δρόμο για συμφωνία στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup (24/05)
Στη ψήφιση του νέου πακέτου λιτότητας από την ελληνική Βουλή αναφέρεται εκτενώς ο διεθνής Τύπος.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκτιμάται ότι η ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων, που θα επιβαρύνουν σημαντικά τον έλληνα φορολογούμενο,  ανοίγει τον δρόμο για συμφωνία στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup (24/05), προκειμένου να δοθεί το φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους έως 11 δισ. ευρώ.

Berliner Zeitung

Στην έγκριση των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρεται σε άρθρο της, με τίτλο «24% ΦΠΑ στα ποτά», η εφημερίδα «Berliner Zeitung».
Η γερμανική εφημερίδα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, επισημαίνει με αφορμή τη συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο πως «το γεγονός ότι ένα αριστερό κυβερνών κόμμα εφαρμόζει αυτή τη σκληρή πολιτική απασχόλησε αρκετές φορές τις έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή.
»Όσα υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από ενάμιση χρόνο δεν συνάδουν με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από εδώ και στο εξής, κατήγγειλε η αντιπολίτευση.
»Επιπλέον με ειρωνεία αντιμετωπίστηκαν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν πως ψηφίζουν το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας με πόνο ψυχής».

Handelsblatt

Η Ελλάδα ψήφισε άλλο ένα πακέτο με σκληρά μέτρα λιτότητας, αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που «πέρασε» χθες (22/5) από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με οριακή πλειοψηφία.
Η Handelsblatt υπενθυμίζει πως ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία περικόπτουν ως επί των πλείστων τις συντάξεις, στις 8 Μαΐου, ωστόσο μία νέα σειρά από φόρους θα επιβληθεί από 1η Ιουνίου 2016 στους Έλληνες.
Η αύξηση των φόρων θα αφορά τη βενζίνη, το diesel κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα τσιγάρα και αλκοόλ, όπου ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 23% στο 24%.
Επιπλέον, οι τουρίστες που θα επισκεφτούν την χώρα καλούνται να πληρώσουν υψηλότερο αντίτιμο για τα μουσεία και για την διαμονή τους στα ξενοδοχεία.
«Αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία», υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως με βάση της μελέτες και τις αναφορές διάφορων μέσων ενημέρωσης, οι νέοι έμμεσοι φόροι θα μειώσουν το μισθό ενός πολίτη που αμείβεται 850 ευρώ μηνιαίως, σε 810 ευρώ.
Εκτός από τα παραπάνω, εγκρίθηκε επίσης ο σχηματισμός ενός νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (στο οποίο περιέχεται ακόμα και το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας), αλλά και ο αμφιλεγόμενος «κόφτης», ο οποίος θα «βάζει φρένο» στις δαπάνες όταν ξεφεύγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Η ελληνική αντιπολίτευση περιγράφει το μέτρο του «κόφτη» ως αντισυνταγματικό.

Financial Times

Αναπτερώνει τις ελπίδες διάσωσης της Ελλάδας και ελάφρυνσης του χρέους της χώρας η κίνηση των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με άρθρο των «Financial Times», στο οποίο επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σήμερα, Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016, κατά 21 μονάδες βάσης (0,21%), στο 7,19%, στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν επτά μηνών, ήτοι από τα μέσα του Νοεμβρίου του περασμένου έτους.
Τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνεται, καταγράφουν ράλι μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του τελευταίου πακέτου μέτρων λιτότητας, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση των κεφαλαίων διάσωσης, ύψους 11 δισ. ευρώ, η οποία μπορεί να εγκριθεί στο Eurogroup της Τρίτης, 24 Μαΐου.
Η Ελλάδα, επισημαίνουν οι «Financial Times», χρειάζεται μια νέα δόση των κεφαλαίων διάσωσης προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία αυτό το καλοκαίρι.
Η χώρα είναι αντιμέτωπη με αποπληρωμή ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, όμως οι αποδόσεις των ομολόγων αποτελούν έναν ακόμη θετικό δείκτη του αισθήματος των επενδυτών έναντι της Ελλάδας.
Πέραν των ομολόγων, όμως, άλμα σημειώνουν και οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει το πρωί της Δευτέρας, κέρδη 1,1%.
Ένα από τα σημεία εμπλοκής που θα πρέπει να επιλύσουν στο Eurogroup της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, είναι τα μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας, που διαμορφώνεται στο 180% του ΑΕΠ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής τολμηρών μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όμως συναντά τη σθεναρή αντίσταση από τη Γερμανία.
Το Ταμείο έχει υπολογίσει ότι το χρέος θα μπορούσε να φθάσει στο 300% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, αν δεν ληφθούν μέτρα αναδιάρθρωσης.

Le Figaro

Για «φορολογικό τσουνάμι» κάνει λόγο σε σημερινό της άρθρο η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες με οριακή πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, τη στιγμή που 10.000 πολίτες διαδήλωναν έξω από αυτή.
Το νέο πακέτο μέτρων που φέρνει το 7.000 σελίδων πολυνομοσχέδιο απαιτούσε απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση των 5,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, στο ερχόμενο Eurogroup της Τρίτης 24/5.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι αποκλίνουν από το στόχο τους, περιέχει πρόσθετα μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και την ανεξαρτητοποίηση της δημόσιας αρχής εσόδων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφορά και η φοροδιαφυγή.
Ωστόσο, το πιο επώδυνο σημείο για τους Έλληνες πολίτες είναι η επιβολή των νέων φόρων στις ιδιόκτητες κατοικίες αλλά και σε καπνό, ποτά, βενζίνη και καφέ.
Καταλήγοντας, η γαλλική εφημερίδα επαναφέρει και το «πικάντικο» σχόλιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως πλέον «μόνο ο... αέρας που αναπνέουμε δεν θα φορολογείται στην Ελλάδα».

Guardian

Πιο κοντά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης βρίσκεται η Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας χθες το βράδυ από την ελληνική Βουλή, αναφέρει ο Guardian στην ηλεκτρονική του σελίδα.
Χθες το βράδυ, οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν το πακέτο μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, καθώς και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό ώστε να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Σημειώνεται ότι πηγές των δανειστών ανεβάζουν το ποσό που ενδέχεται να εκταμιευθεί, κοντά στα 11 δισ. ευρώ.
Η έγκριση της εκταμίευσης θα καθησυχάσει τους φόβους για άλλο ένα καλοκαίρι ελληνικού δράματος, με την Αθήνα να αγωνίζεται να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Επίσης θα οδηγήσει σε μια λεπτομερή συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνει ο Guardian.
Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα τα οποία ζητούν λύση.
Κυριότερο η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, όσον αφορά τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης