Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις Cameron - Osborne για Brexit: Η Bρετανία απειλείται με ύφεση, υποτίμηση της στερλίνας

Προειδοποιήσεις Cameron - Osborne για Brexit: Η Bρετανία απειλείται με ύφεση, υποτίμηση της στερλίνας
Κοινό άρθρο των δύο πολιτικών στην εφημερίδα Telegraph
Προειδοποιήσεις ότι η Βρετανία θα οδηγηθεί από μόνη της στην ύφεση αν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι βρετανοί πολίτες ψηφίσουν υπέρ του Brexit απευθύνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, David Cameron και George Osborne, σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα «Telegraph».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει τη χώρα υπό την απειλή ύφεσης (Do it yourself recession αναφέρουν) για πρώτη φορά.
Χιλιάδες θα χάσουν τη δουλειά τους, η αξία της στερλίνας θα βυθιστεί και το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει μέχρι και 6%, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας σήμερα, Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016.
Οι προβλέψεις αυτές αναμένεται να δεχθούν τα πυρά του στρατοπέδου υπέρ του Brexit, καθώς αποτελεί την τελευταία, πιο δραματική προειδοποίηση μεταξύ όσων έχουν απευθύνει η κυβέρνηση ως μέρος του αποκαλούμενου «σχεδίου φόβου».
Οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν οικονομικά γεγονότα με βεβαιότητα και ότι η κυβέρνηση είναι άδικη να χρησιμοποιεί επίσημες πηγές για να απευθύνει πολύ αμφισβητούμενες προειδοποιήσεις.
Στο σημερινό άρθρο τους, ο βρετανός πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών επιμένουν ότι δεν κάνουν βιαστικές προειδοποιήσεις, καθώς υπάρχει πλέον στη διεθνή κοινότητα ένα αίσθημα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Προειοδοποιούν ότι οποιοδήποτε σενάριο μετά ένα Brexit θα έχει ως αποτέλεσμα την ύφεση και ότι στο πιο ακραίο, η στερλίνα θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 15%, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και πλήττοντας σκληρά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν μονίμως πιο φτωχό και η οικονομία θα ήταν σε σοβαρό κίνδυνο, αν επιλεγεί η αποχώρηση από την Ε.Ε., σημειώνουν οι Cameron και Osborne.
Ακόμη, αναφερόμενοι στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας αργότερα σήμερα, σημειώνουν ότι η ανάλυση αυτή καταδεικνύει ότι μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης από το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ωθήσει την οικονομία στην ύφεση, με αποτέλεσμα την απώλεια 3,6% του ΑΕΠ και σε δύο χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους ανά τη χώρα, έναντι της εκτίμησης για συνεχή ανάπτυξη αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.
«Σε ένα πιο σοκαριστικό σενάριο, οι οικονομολόγοι του υπ. Οικονομικών προβλέπουν ότι η οικονομία μας μπορεί να πληγεί κατά 6%, θα υπάρξει βαθύτερη ύφεση και η ανεργία θα αυξηθεί έτι περαιτέρω», σημειώνουν και προσθέτουν ότι «αυτό θα ήταν, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, μια ύφεση που φέραμε εμείς οι ίδιοι, μια "do it yourself recession"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης