Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hoyer (EIB): Ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων εκτός Ε.Ε. για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών

tags :
Hoyer (EIB): Ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων εκτός Ε.Ε. για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών
«Oι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις για το προσφυγικό έχουν επείγοντα χαρακτήρα, όμως δεν αντιμετωπίζουν τα αίτια των βίαιων εκτοπίσεων»
Την αύξηση των χρηματοδοτήσεών της εκτός Ε.Ε. για την ανάσχεση των μεγάλων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB).
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η EIB πρόκειται να παρουσιάσει τα αντίστοιχα σχέδιά της στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο 2016.
Όπως δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 ο πρόεδρος της EIB, Werner Hoyer, η τράπεζα δεσμεύεται από κανόνες που απαιτούν το 90% των χρηματοδοτήσεων-δανειοδοτήσεών της να κατευθύνεται σε χώρες της Ε.Ε..
Όμως, ο ίδιος φέρεται διατεθειμένος να διπλασιάσει τα δάνεια 17,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να χορηγήσει εκτός των συνόρων της Ε.Ε. η EIB στην ερχόμενη πενταετία (με βάση τους υφιστάμενους κανόνες).
Ο Werner τόνισε, ότι οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις για το προσφυγικό έχουν επείγοντα χαρακτήρα, όμως δεν αντιμετωπίζουν τα αίτια των βίαιων εκτοπίσεων και την ανάγκη να δομηθεί οικονομική ευελιξία στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που απαιτεί την υιοθέτηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πολιτικών.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνέχεια και να ενισχύσουμε εξ ίσου τις βασικές υπηρεσίες και τις κοινωνικές υποδομές στη χώρες προέλευσης, διέλευσης και φιλοξενίας», όπως ανέφερε ο ίδιος.
Τα υφιστάμενα δάνεια της EIB προς χώρες εκτός Ε.Ε. ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ για διάφορα έργα στη Μέση Ανατολή, στη βόρειο Αφρική, στην Τουρκία και στα δυτικά Βαλκάνια.
Μερικά από τα επιφανέστερα χρηματοδοτούμενα έργα εκτός Ε.Ε. περιλαμβάνουν ένα σύστημα υδροδότησης στην Ιορδανία, χρηματοδοτήσεις προς μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις στην Τουρκία, επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής της Αιγύπτου με στόχο την ανάπτυξη ηλεκτρονικών μεθόδων εκπαίδευσης Σύρων προσφύγων σε ένα λιβανέζικο καταυλισμό, καθώς και μικρο-χρηματοδότηση γυναικών στην Ιορδανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης