Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fischer (Fed): Η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται ισχυρότερη δυναμική ανάπτυξης, για αύξηση των επιτοκίων

Fischer (Fed): Η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται ισχυρότερη δυναμική ανάπτυξης, για αύξηση των επιτοκίων
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πλησιάζει σε μία νέα αύξηση επιτοκίων και τα στελέχη της επιθυμούν να δούμε σαφή σημάδια ότι η αμερικανική οικονομία ενισχύεται
Οι ΗΠΑ χρειάζονται ισχυρότερη δυναμική οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου να αυξηθούν τα επί μακρόν μηδενικά επιτόκια, δήλωσε σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer.
«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο, τώρα που βρισκόμαστε σχεδόν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και πλησιάζουμε το στόχο μας όσον αφορά το ρυθμό του πληθωρισμού, είναι μία ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική», είπε ο δεύτερος στην ιεραρχία της Fed σε οικονομικό συνέδριο, στη Νέα Υόρκη.
Ο Fischer δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με την πιθανότητα η Fed να αυξήσει και πάλι τα επιτόκιά της τον Ιούνιο.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα δήλωναν ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να είναι έτοιμη για μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, στις 14-15 Ιουνίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου, που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη 18 Μαΐου.
Ο Fischer είπε στο συνέδριο την Πέμπτη ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη μελέτη για την εξεύρεση τρόπων προκειμένου να ενισχυθεί το λεγόμενο πραγματικό επιτόκιο ισορροπίας, το οποίο είναι το επίπεδο του κόστους δανεισμού που σχετίζεται με το σταθερό πληθωρισμό και την πλήρη απασχόληση.
Η αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου επιτοκίου είναι το κλειδί για να αποφασίσουν τα στελέχη της Fed το πόσο υψηλά τελικά θα αυξήσουν τα επιτόκια.
Χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης για την οικονομία μακροπρόθεσμα θα απαιτούσαν ένα ισορροπημένο χαμηλότερα επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της τον περασμένο Δεκέμβριο, αφότου τα είχε διατηρήσει κοντά στο μηδέν επί επτά χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από μια απότομη ύφεση.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πλησιάζει σε μία νέα αύξηση επιτοκίων και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι επιθυμούν να δούμε σαφή σημάδια ότι η οικονομία των ΗΠΑ ενισχύεται.
Το ποσοστό ανεργίας στο 5% είναι ήδη κοντά σε αυτό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πλήρη απασχόληση και τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, των ενάρξεων ανέγερσης κατοικιών και της βιομηχανικής παραγωγής δίνουν μια αισιόδοξη εικόνα της οικονομίας κατά την έναρξη του Β' τριμήνου.
Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου.
Ο Fischer είχε πει το Μάρτιο ότι η Fed δεν απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.
Η υπόνοια την Τετάρτη 18 Μαΐου ότι μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο είναι πλέον καλύτερα τοποθετημένη πάνω στο τραπέζι αύξησε την πιθανότητα ότι η Fed είναι πιο κοντά στην σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής από ό,τι περιμένει η Wall Street.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης