Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Γαλλία αρνείται να παραδώσει τον έλεγχο της αντιπυραυλικής ασπίδος της Ευρώπης στο NATO λόγω ΗΠΑ

WSJ: Η Γαλλία αρνείται να παραδώσει τον έλεγχο της αντιπυραυλικής ασπίδος της Ευρώπης στο NATO λόγω ΗΠΑ
Τυπικά, η αντιπυραυλική ασπίδα δεν στοχεύει στον περιορισμό των βαλλιστικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, αλλά σε απρόβλεπτες χώρες όπως το Ιράν
Αρνείται η Γαλλία να παραδώσει την αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης στον έλεγχο της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (NATO), φοβούμενη ότι τον έλεγχο πρακτικά θα έχουν οι ΗΠΑ, γεγονός που συνιστά ρήγμα στο εσωτερικό «μέτωπο» των δυτικών συμμάχων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal (WSJ), ο Γάλλος πρόεδρος, François Hollande, επιφυλάχθηκε να εγκρίνει την ανάληψη του ελέγχου της - κατασκευασμένης κυρίως από τις ΗΠΑ - αντιπυραυλικής ασπίδος της Ευρώπης από το NATO, ενδεχομένως λόγω σοφδρής αντίδρασης σε αυτήν από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε ψυχροπολεμικού τύπου αντίμετρα εξισορρόπησης των στρατιωτικών συσχετισμών.
Επισήμως, η αντιπυραυλική ασπίδα δεν στοχεύει στον περιορισμό των βαλλιστικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, αλλά σε απρόβλεπτες στρατιωτικές δράσεις χωρών όπως το Ιράν.
Η γαλλική πλευρά ισχυρίζεται, ότι οι επιφυλάξεις της δεν σχετίζονται με τη Ρωσία, αλλά περισσότερο έχουν στόχο να διασαφηνιστεί, ότι η διοίκηση και ο έλεγχος των αντιπυραυλικών συστοιχιών από το NATO - και όχι από τους Αμερικάνους - είναι εφικτός ρεαλιστικά.
«Δεν αποτελεί μόνον ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά υπάρχει και μια πολιτική πτυχή σε αυτό», ανέφερε στη WSJ Γάλλος επίσημος με γνώση του ζητήματος, για να συνεχίσει: «Αν αποτελεί ένα σύστημα του NATO, τότε το NATO να παίρνει την ευθύνη αν καταρρίψεις τον πύραυλο. Το NATO να παίρνει την ευθύνη και όταν αστοχήσεις».
Το κέντρο ελέγχου της αντιπυραυλικής ασπίδος βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ράμστάιν της Γερμανίας και αποτελείται κυρίως από αμερικανικού σχεδιασμού αντιπυραυλικά βλήματα και ραντάρ, βρετανικά ραντάρ και ολλανδικά πλοία του πολεμικού ναυτικού.
Τα σημαντικότερα μέρη του είναι αμερικανικά: Μια βάση πυραυλικής αναχαίτισης στη Ρουμανία, μια βάση ραντάρ (X-band) στην Τουρκία, καθώς και αντιτορπιλικά των ΗΠΑ με αντιπυραυλικές δυνατότητες που σταθμεύουν σε ισπανικά ύδατα.
Αν τελικά η αντιπυραυλική ασπίδα περάσει στον έλεγχο του NATO στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο του 2016 - όπως επιθυμούν διακαώς οι Σύμμαχοι - αυτή εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης