Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lundsager (πρώην στέλεχος ΔΝΤ): Γιατί το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από την Ελλάδα

Lundsager (πρώην στέλεχος ΔΝΤ): Γιατί το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από την Ελλάδα
Οι χώρες της ζώνης του ευρώ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σημειώνεται
Την ανάγκη να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα για την Ελλάδα και οι χώρες της ζώνης του ευρώ να αναλάβουν τις ευθύνες τους επισημαίνει σε άρθρο της στο πρακτορείο Reuters η αμερικανίδα πρώην εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Meg Lundsager.
Όπως σημειώνει η Lundsager, το ΔΝΤ απαιτεί ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, ενώ η Γερμανία επιμένει ότι το Ταμείο θα πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμη και αν η Αθήνα δεν λάβει άμεσα επιπλέον ελάφρυνση χρέους.
Άλλωστε, όπως ανέφερε ο γερμανός υπ. Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, δεν είναι απαραίτητη επιπλέον ελάφρυνση τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, η Lundsager επισημαίνει ότι επιπλέον δάνεια από το ΔΝΤ θα καλύψουν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και θα αναβάλλουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Αθήνα προκειμένου να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Αντί για επιπλέον δάνεια, το ΔΝΤ θα έπρεπε να αναγκάσει την Ελλάδα και τους πιστωτές της να βρουν συμβιβαστικές λύσεις.
Η ελληνική κρίση, σημειώνεται στο άρθρο, αντικατοπτρίζει τα εσωτερικά προβλήματα της Ευρώπης.
Ένας τρόπος για να ξεκινήσει η Ευρωζώνη να τα επιλύσει, θα ήταν να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης στην ήπειρο.
Αυτό σημαίνει να δοθεί ενθάρρυνση στις επενδύσεις, ειδικά στις οικονομικά αδύναμες χώρες και την κατανάλωση με τις περικοπές φόρων στις πιο ισχυρές χώρες.
Αρνούμενο το ΔΝΤ να παρέχει νέα δάνεια, θα ασκούσε πίεση στις χώρες της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσουν το μερίδιό τους στο κόστος, όπως και στα οφέλη, της διατήρησης της νομισματικής ένωσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνει η Meg Lundsager, θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές, όμως παραμένοντας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση.
Με το Βερολίνο να αντιτίθεται στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και την Αθήνα να αντιμετωπίζει σημαντικές αποπληρωμές χρέους, το ΔΝΤ θα νιώσει πίεση να προχωρήσει σε νέο γύρο δανεισμού.
Όλες οι πλευρές προσπαθούν να υπάρξει ένας συμβιβασμός, όμως το πιθανότερο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι ένα μεταρρυθμιστικό οικονομικό πακέτο, που θα αποτύχει να παρέχει είτε επαρκή χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους είτε ουσιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Πιθανόν να αφήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, ενώ οι ευρωπαϊκές ευπάθειες θα παραμείνουν εκτεθειμένες, σηματοδοτώντας το υψηλό κόστος διατήρησης της ευρωπαϊκής οικονομικής βιωσιμότητας.
Για να αποφευχθεί αυτό, καταλήγει στο άρθρο της η Meg Lundsager, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ίσως να βοηθήσει περισσότερο αν αφήσει τις χώρες της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους.
Πρέπει επιτέλους να βρουν το μερίδιό τους κοινής οικονομικής υποστήριξης και κοινής οικονομικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης