Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως το 1988 η M. Thatcher τάχθηκε υπέρ του… Brexit - Η ιστορική «Ομιλία της Μπριζ»

Πως το 1988 η M. Thatcher τάχθηκε υπέρ του… Brexit - Η ιστορική «Ομιλία της Μπριζ»
Η Σιδηρά Κυρία αντιπαθούσε σφόδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση 
Ήταν 20 Σεπτεμβρίου του 1988 όταν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Margaret Thatcher εκφωνούσε την περίφημη «Ομιλία της Μπριζ».
«Δεν καταφέραμε να περιορίσουμε επιτυχώς το κράτος στη Βρετανία μόνο και μόνο για να μας ξαναεπιβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος να ασκεί μια νέα κυριαρχία από τις Βρυξέλλες», είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, η βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία, όπως λέγεται, αντιπαθούσε σφόδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη εν λόγω ομιλία, η οποία εκφωνήθηκε στην πόλη Μπριζ, η Margaret Thatcher απέρριψε την πολιτική ένωση της Ευρώπης και την «ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης».
Απορρίπτοντας την ασύδοτη, ομοσπονδιακή Ευρώπη των οπαδών του Jacques Delors, η Thatcher πρότεινε μια ευρύτερη, αποκεντρωμένη, εξωστρεφή και δημοκρατική Ευρώπη ανεξάρτητων εθνικών κρατών.
«Η Ευρώπη δεν είναι δημιούργημα της Συμφωνίας της Ρώμης… Και ούτε η ευρωπαϊκή ιδέα είναι κτήμα μιας ομάδας θεσμών», τόνιζε στην ομιλία της η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Thatcher ήταν ιδιαιτέρως θορυβημένη από τη συγκέντρωση της εξουσίας από τον Jacques Delors, τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Κομισιόν}.
Και μπορεί εις εκ των λογογράφων, ο Charles Powell, να επισημαίνει ότι η ομιλία ουδέποτε είχε στόχο να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε., εντούτοις η αλήθεια είναι ότι παραμένει ως σήμερα μανιφέστο του βρετανικού ευρωσκεπτικισμού.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης