Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Σαουδικής Αραβίας, αυτή τη φορά από τη Moody’s

AFP: Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Σαουδικής Αραβίας, αυτή τη φορά από τη Moody’s
Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει καταρρεύσει από τιμή ανώτερη των 100 δολαρίων σε περίπου 46 δολάρια το βαρέλι
Νέο πλήγμα για τη Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της από τον οίκο Moody’s το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Ειδικότερα, η Moody’s υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Σαουδικής Αραβίας σε A1, με τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος να παραμένει μικρός, από Aa3 προηγουμένως, εκτιμώντας πως οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα, που είναι μία εκ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών και πετρελαιο-εξαγωγέων.
«Ένα μείγμα βραδύτερων ρυθμών ανάπτυξης, υψηλών επιπέδων χρέους και μικρών εγχώριων και εξωτερικών κεφαλαιακών “μαξιλαριών” αφήνει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σε λιτότερο καλή θέση να αντιμετωπίσει τυχόν μελλοντικά σοκ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα σχέδια του Ριάντ για ενίσχυση της οικονομίας ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της αξιολόγησης.
Το AFP υπενθυμίζει ότι προσφάτως και οι Standrad & Poor’s και Fitch υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Σαουδικής Αραβίας, λόγω των εξελίξεων στην αγορά πετρελαίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει καταρρεύσει από τιμή ανώτερη των 100 δολαρίων σε περίπου 46 δολάρια το βαρέλι, κάτι που έχει οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία σε επιτάχυνση της διαδικασίας διαφοροποίησης της οικονομίας μακριά από το πετρέλαιο, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, σημειώνει το AFP.
Η Moody’s, επισημαίνει το AFP, υποβάθμισε και την πιστοληπτική αξιολόγηση του Μπαχρέιν (Ba2 έναντι Ba1 προηγουμένως) και του Ομάν (Baa1 από A3 προηγουμένως).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης