Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Καταλονία παρακολουθεί στενά το δημοψήφισμα στη Βρετανία – Puigdemont: Σημαντική απώλεια ένα Brexit

Η Καταλονία παρακολουθεί στενά το δημοψήφισμα στη Βρετανία – Puigdemont: Σημαντική απώλεια ένα Brexit
Ακόμη και στην ενός Brexit, θα είναι προς το κοινό συμφέρον όλων να υπάρξει μια συμφωνία που θα θέσει σε εφαρμογή μια καλύτερη σχέση και για τις δύο πλευρές, τόνισε ο καταλανός πρόεδρος
Η Καταλονία θα παρακολουθήσει στενά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον καταλανό πρόεδρο, Carles Puigdemont, ο οποίος σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ανέφερε ότι η Καταλονία θα παρακολουθήσει τις όποιες αντιδράσεις και θα αξιολογήσει τι θα μπορούσε να σημαίνει για τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της.
«Ο βρετανικός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να αποτελεί μέρος της Ε.Ε.», σημείωσε ο Puigdemont, προσθέτοντας ότι «δεν θα έπρεπε να εμπλακώ σε αυτό.
»Εκφράζω την επιθυμία της Καταλονίας να είναι μέλος της Ε.Ε. Θα δούμε τι θα συμβεί, όμως παρατηρώ ένα παράδοξο: η Ε.Ε. κάνει τεράστιες προσπάθειες για να αποφύγει μια αποχώρηση της Βρετανίας, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί την Καταλονία με έξοδό της αν ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία μας».
Σημειώνεται ότι ο Carles Puigdemont ανέλαβε πρόεδρος της Καταλονίας, διαδεχόμενος τον Artur Mas, τον Ιανουάριο φέτος.
Όπως ανέφερε, «για να είμαι ειλικρινής, ανησυχώ ιδιαίτερα για την πιθανότητα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., όμως, φυσικά, όπως και στην περίπτωση της Καταλονίας, θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα του βρετανικού λαού να αποφασίσει για μια σχέση που μέρος των Βρετανών θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά ικανοποιητική. Θα δούμε τι θα συμβεί».
Πρόσθεσε ακόμη ότι για την Ευρώπη ένα Brexit θα αποτελούσε αναμφισβήτητα μια σημαντική απώλεια και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «δεν γνωρίζω πολλά για την εσωτερική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να ξέρω τον ακριβή αντίκτυπο που θα έχει, όμως θα ήταν επίσης σοβαρός.
»Αναμφίβολα, όμως, για την Ευρώπη θα ήταν πολύ άσχημα νέα αν η Βρετανία αποχωρήσει. Επιμένω, όμως, ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν να αποχωρήσουν από την Ένωση, θα είναι προς το κοινό συμφέρον όλων να φθάσουμε σε μια συμφωνία που πρακτικά θα θέσει σε εφαρμογή μια καλύτερη σχέση και για τις δύο πλευρές και θα απολεσθούν οι κακές πλευρές της σχέσης που εκτιμά το Ηνωμένο Βασίλειο».
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια ισορροπία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα», σημείωσε ο καταλανός πρόεδρος.
Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία, ο Puigdemont εκτιμά ότι το αδιέξοδο και η αναποφασιστικότητα, με τα κόμματα να αρνούνται να εργαστούν από κοινού, θα επαναληφθεί και ότι το θέμα της Καταλονίας θα παραμείνει άλυτο.
«Όλα θα παραμείνουν τα ίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι όσον αφορά την Καταλονία, «τα πράγματα θα είναι ακριβώς τα ίδια και ως αποτέλεσμα θα υπάρξει μια κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόταση για λύση στο θέμα της Καταλονίας».
«Συζητώ με διαφορετικούς πολιτικούς ηγέτες στην Ισπανία και κανείς δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, ακόμη και με μια νέα κυβέρνηση, όταν μάλιστα θα έπρεπε να υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, χωρίς τη διεξαγωγή εκ νέου εκλογών».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης