Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα θεαματική άνοδος στο πετρέλαιο λόγω απρόσμενης μείωσης αποθεμάτων ΗΠΑ - Ρεκόρ 6μήνου του WTI σε 46,23 δολ.

Νέα θεαματική άνοδος στο πετρέλαιο λόγω απρόσμενης μείωσης αποθεμάτων ΗΠΑ - Ρεκόρ 6μήνου του WTI σε 46,23 δολ.
Μία ακόμα θεαματική άνοδο άνω του 3,4% κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, με το WTI να καταγράφει ρεκόρ εξαμήνου.
Το έναυσμα για τα νέα κέρδη στην αγορά «μαύρου χρυσού» έδωσε ανακοίνωση του ενεργειακού οργανισμού EIA των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα - για πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2016 - κατά 3,4 εκατ. βαρέλια, αντί να αυξηθούν σε νέο ιστορικό ρεκόρ όπως προέβλεπαν διάφοροι οργανισμοί και ανέμεναν οι επενδυτές.
Αντίστοιχη μείωση 1,2 εκατ. βαρελιών καταγράφηκε και στα αποθέματα βενζίνης, καθώς και στα κλασματικά αποστάγματα (-1,6 εκατ. βαρέλια) των ΗΠΑ.
Μέχρι την ανακοίνωση της EIA, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραφαν ανάμεικτες τάσεις δίχως κυρίαρχη κατεύθυνση, καθώς η μείωση της νιγηριανής πετρελαϊκής παραγωγής φάνηκε να αντισταθμίζεται εν μέρει από την ανάκαμψη της καναδικής παραγωγής, μετά την επανέναρξη κάποιων εξορυκτικών εγκαταστάσεων στη χώρα των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί λόγω ανεξέλεγκτων πυρκαγιών στην Αλμπέρτα.
Επισημαίνεται, ότι η μείωση της καναδικής παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω των πυρκαγιών αποτελεί την πιθανότερη αιτία μείωσης των αποθεμάτων των ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής καναδικού πετρελαίου.
Σε έκθεσή της η EIA εκτίμησε, ότι η τιμή του WTI θα αυξηθεί το 2017 σε 76 δολάρια ανά βαρέλι, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της ζήτησης «μαύρου χρυσού».
Τελικά, η προθεσμιακή τιμή Ιουλίου 2016 του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων Intercontinental Exchange Europe (ICE) του Λονδίνου κατέγραψε μεγάλη άνοδο 4,31% ή 1,96 δολαρίων ΗΠΑ, για να αναρριχηθεί στα 47,48 δολάρια ανά βαρέλι, βελτιώνοντας σε 14,77% τα κέρδη της από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η τιμή του Brent διακυμάνθηκε μεταξύ 44,80 και 47,75 δολαρίων ΗΠΑ.
Άνοδο 3,50% ή 1,57 δολάριων πραγματοποίησε η προθεσμιακή τιμή Ιουνίου 2016 του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ, West Texas Intermediate (WTI), στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX, για να ενισχυθεί στα 46,23 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 13,65% μέχρι στιγμής το 2016.
Το WTI έλαβε τιμές ενδοσυνεδριακά μεταξύ 43,96 και 46,36 δολαρίων ΗΠΑ ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης