Τελευταία Νέα
Διεθνή

NY Times: «Λουκέτο» για το hedge fund του γαμπρού του Clinton - Επένδυε στην Ελλάδα και έχει χάσει το 90% της αξίας του

NY Times: «Λουκέτο» για το hedge fund του γαμπρού του Clinton - Επένδυε στην Ελλάδα και έχει χάσει το 90% της αξίας του
Δύο χρόνια αφότου δημιουργήθηκε το fund Eaglevale Hellenic Opportunity… κλείνει
Όταν ο γαμπρός του Bill και της Hillary Clinton άνοιγε αυτό το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο για να στοιχηματίσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είχε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα στο μυαλό του.
Η αμερικανική εφημερίδα NY Times αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι ο Marc Mezvinsky, διαχειριστής του χαρτοφυλακίου Eaglevale Hellenic Opportunity, αποφάσισε να το κλείσει, καθώς δύο χρόνια αφότου δημιουργήθηκε, έχει χάσει σχεδόν το 90% της αξίας του.
Ειδικότερα, σε αυτή την εκτίμηση προχωρούν δύο επενδυτές με άμεση γνώση του ζητήματος, οι οποίοι μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Το εν λόγω fund είχε ως επίκεντρο ελληνικές επενδύσεις, ενώ είχε συγκεντρώσει περί τα 25 εκατ. δολάρια για την αγορά ελληνικών τραπεζικών μετοχών και ελληνικών ομολόγων.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μόλις τον περασμένο μήνα οι επενδυτές έλαβαν γνώση της απόφασης του Mezvinsky να κλείσει το χαρτοφυλάκιο.
Η εταιρεία Eaglevale Partners, με έδρα το Μανχάταν, συστάθηκε από τον Mezvinsky και δύο πρώην συναδέλφους του στη Goldman Sachs, με στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για το χαρτοφυλάκιο, σε μία εποχή όπου ορισμένοι επενδυτές στη Wall Street διατηρούσαν ελπίδες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Για κάποιο διάστημα, μάλιστα, ο Mezvinsky εμφανιζόταν σε επενδυτικά συνέδρια για να προμοτάρει τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Το να στοιχηματίζει, ωστόσο, κάποιος για την Ελλάδα έχει αποδειχθεί ζόρικη υπόθεση, σημειώνει η εφημερίδα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ορισμένοι επενδυτές έχουν βγάλει τεράστια κέρδη, ενώ άλλοι είδαν τα δάχτυλά τους να… καίγονται, ανάλογα με τη χρονικότητα των στοιχημάτων τους.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι τελευταίοι 17 μήνες συγκεκριμένα είναι ιδιαιτέρως δύσκολοι για μια σειρά από hedge funds, ακόμα και για αυτά που βρίσκονται υπό τη διεύθυνση πολύ-γνωστών διαχειριστών.
Η εφημερίδα, αφού κάνει μία μικρή αναδρομή στη δημιουργία της μητρικής Eaglevale Partners, τονίζει ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί για ποιο λόγο αυτή περίμενε έως το 2016 για να κλείσει το χαρτοφυλάκιο Hellenic, δεδομένου ότι ήδη από τις αρχές του 2015 είχε χάσει το 40% της αξίας του.
Όπως αναφέρουν οι NY Times, η περυσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα ταραχώδης για την Ελλάδα.
Η χώρα πλησίασε το χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, καθώς οι ηγέτες της χώρας και οι διεθνείς πιστωτές της βρίσκονταν στο μέσο μιας τεταμένης διαπραγμάτευσης.
Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτήθηκαν από τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για ένα νέο πακέτο διάσωσης.
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αδύναμη, καθώς η χώρα συνεχίζει να «καυγαδίζει» με άλλα έθνη της ευρωζώνης και τους πιστωτές της σχετικά με το πώς να μειώσει το βάρος του χρέους της.
Εντούτοις, σημειώνει η εφημερίδα, οι επενδυτές στη Wall Street συνεχίζουν να προωθούν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στο πρόσφατο μάλιστα επενδυτικό συνέδριο Sohn, ο Richard Deitz, του hedge fund VR Capital Group, είπε σε ένα κοινό επενδυτών ότι στοιχηματίζει υπέρ των ελληνικών τραπεζών και των κυβερνητικών ομολόγων.
Σε γράμμα τους προς τους επενδυτές το 2014, ο Mezvinsky και οι εταίροι του εξέφρασαν την αυτοπεποίθησή τους ότι σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί σε τροχιά «βιώσιμης ανάπτυξης», ωστόσο στα τέλη εκείνης της χρονιάς, οι επικεφαλής της Eaglevale είχαν αρχίσει να διαπιστώνουν ότι ενδεχομένως η οπτική τους για την κατάσταση στην Ελλάδα να ήταν λανθασμένη.
Νωρίτερα το «ελληνικό» χαρτοφυλάκιο είχε σταματήσει να δέχεται νέα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης