Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ισχυρό γιέν «ροκανίζει» τα κέρδη των ιαπωνικών πολυεθνικών - Απώλειες καθαρών κερδών 35% αναμένει η Toyota

Το ισχυρό γιέν «ροκανίζει» τα κέρδη των ιαπωνικών πολυεθνικών - Απώλειες καθαρών κερδών 35% αναμένει η Toyota
Η πτώση των κερδών της Toyota αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεών της σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα
Τα κέρδη των ιαπωνικών πολυεθνικών «ροκανίζει» η ενίσχυση του γιέν στη διεθνή αγορά συναλλάγματος μετά την απόφαση της κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να αφήσει αμετάβλητη την νομισματική πολιτική της, απογοητεύοντας τους επενδυτές.
Όπως ανακοίνωσε η μεγαλύτερη αυτοκινητο-βιομηχανία του πλανήτη - η ιαπωνική Toyota - το ισχυρό γιέν προβλέπει ότι θα της «αφαιρέσει» το 35% των καθαρών κερδών της για το 2016.
Η Toyota, που είναι και η μεγαλύτερη επιχείρησης της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, παράγει το 80% του κύκλου εργασιών της εκτός Ιαπωνίας, γεγονός που αναβιβάζει τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιέν σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματά της.
Τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα της Toyota ωφελούνταν συστηματικά από την εξασθένηση του γιέν, όμως αυτή τη φορά ο βιομηχανικός κολοσσός αντιμετωπίζει το αντίστροφο ζήτημα.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις του για την κερδοφορία του 2016 βασίζονται σε εκτιμήσεις του για μέση ισοτιμία του ιαπωνικού έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε 105 γιέν ανά δολάριο το 2016, έναντι 120 γιέν ανά δολάριο το 2015.
Η πτώση των κερδών της Toyota αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεών της σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα.
Παρά ταύτα, ο ιαπωνικός «γίγαντας» εκτιμά ότι θα καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις του σε 10,15 εκατ. οχήματα.
Αν και το ιαπωνικό νόμισμα την Τετάρτη 11 Μαΐου το απόγευμα (18:20) διαπραγματευόταν στο επίπεδο των 108,530 γιέν ανά δολάριο, την περασμένη εβδομάδα ενισχύθηκε στα 105,55 γιέν ανά δολάριο, σε ρεκόρ 18μήνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης