Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνές απείρου πολιτικού «κάλλους» στη Βραζιλία, λιγότερο από 24 ώρες πριν την ενδεχόμενη αποπομπή Rousseff

Σκηνές απείρου πολιτικού «κάλλους» στη Βραζιλία, λιγότερο από 24 ώρες πριν την ενδεχόμενη αποπομπή Rousseff
Επικίνδυνες πολιτικές ακροβασίες στα όρια της Δημοκρατίας από μια χώρα σε οικονομική κατάρρευση που ετοιμάζεται να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Απίστευτες οι καταιγιστικές εξελίξεις στην κορυφή της πολιτικής «πυραμίδας» της Βραζιλίας, με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Βουλής, Eduardo Maranhao, να επιφυλάσσει μία ακόμα δραματική έκπληξη στο παγκόσμιο κοινό: Πήρε πίσω τη χθεσινή ανατρεπτική του απόφαση να ακυρώσει την ψηφοφορία βάσει της οποίας παραπέμφθηκε προς αναστολή των καθηκόντων της από τη Γερουσία η πρόεδρος της χώρας, Dilma Rousseff.
Η θεαματική αντιστροφή ακύρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας παραπομπής σε δίκη της Rousseff για δημοσιονομικές λαθροχειρίες της, από τη Γερουσία - που θα είχε ως συνέπεια την αναστολή των καθηκόντων της - σημαίνει πολύ απλά, ότι αύριο Τετάρτη 12/5 η Ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται να σημάνει το τέλος της κυριαρχίας της Rousseff στην πολιτική ζωή της Βραζιλίας, αποφασίζοντας την παραπομπή της σε δίκη.
Τώρα απαιτείται απλή πλειοψηφία της Ολομέλειας της Γερουσίας για την παραπομπή σε δίκη της Rousseff, η οποία θα οδηγούσε στην απαλλαγή της από τα καθήκοντά της για τουλάχιστον ένα εξάμηνο - όσο θα διαρκούσε η δίκη και ο εξευτελισμός της - από την Πέμπτη 13/5.
Σε μια τέτοια περίπτωση, καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου θα αναλάμβανε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Michel Temer.
Πάντως, οι ξένοι επενδυτές φαίνονται να καλοβλέπουν την αναβάθμιση του Temer στην προεδρία, ο οποίος εμφανίζεται να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ετοιμάζοντας κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει επιχειρηματίες.
Ως κίνηση απόλυτης πολιτικής απελπισίας λιγότερο από ένα 24ωρο πριν την αποπομπή της, η Rousseff προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, όπου ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Eduardo Cardozo, ήδη εισηγείται την ακύρωση της διαδικασίας παραπομπής σε δίκη της προέδρου που ακολούθησε η Βουλή.
Δηλαδή, αυτό που δεν κατάφερε ο Maranhao, τώρα επιχειρεί να το πράξει ο Cardozo.
Αν η Rousseff παραπεμφθεί σε δίκη, καταδικαστεί και αποπεμφθεί οριστικά από την ιδιότητα της προέδρου της χώρας, ο Temer θα παρέμενε πρόεδρος της Βραζιλίας μέχρι τις εκλογές του 2018.
Τα πολιτικά σκάνδαλα, η διαφθορά και η κατάρρευση των τιμών ενέργειας και εμπορευματικών αγαθών, έχουν βυθίσει τη Βραζιλία στη χειρότερή της ύφεση από τη δεκαετία του 1930, λιγότερο από ένα τρίμηνο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης