Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα Weber - Παπαδημούλη στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα αποτελέσματα του Eurogroup

Κόντρα Weber - Παπαδημούλη στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα αποτελέσματα του Eurogroup
Οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων και των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών τάχθηκαν υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Σε ευθεία αντιπαράθεση βρέθηκαν σήμερα Τρίτη 10 Μαΐου στο Ευρωκοινοβούλιο ο γερμανός επικεφαλής του ΕΛΚ, Manfred Weber, με τον Έλληνα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή τη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη το απόγευμα για την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.
Συγκεκριμένα, ο Manfred Weber επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφερόμενος στα επίπεδα ανάπτυξης 0,7% το 2014, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για την ολίσθηση με υπό του μηδενός επίπεδα ανάπτυξης το 2015, κάτι που «ζημιώνει τη χώρα» όπως δήλωσε.
Παράλληλά, αναφέρθηκε στην Ιρλανδία ως παράδειγμα χώρας που ανοικοδομήθηκε και επανήλθε στην ανάπτυξη μετά την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επέκρινε τον επικεφαλής του ΕΛΚ για την επίθεσή του εναντίον του κ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «δεν δημιούργησε αυτός το ελληνικό χρέος», ενώ προσέθεσε ότι οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ του και τον θέλουν για πρωθυπουργό τους.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων, αλλά και των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών προειδοποίησαν τους πιστωτές της Ελλάδας και το ΔΝΤ να μην επιβάλλουν άλλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα και τάχθηκαν υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους.
Μάλιστα, ορισμένοι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν το ΔΝΤ ότι επιδεικνύει υπερβολική αυστηρότητα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ενώ οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Pierre Moscovici αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου, λέγοντας ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και σε ένα έλλειμμα κάτω του 3% το 2017.
Σημείωσε δε ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου επί των μεταρρυθμίσεων και του έκτακτου μηχανισμού δημοσιονομικών μέτρων (για την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% το 2018), ώστε να συνεχιστούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.
Το δεύτερο βήμα θα είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε ο κ. Moscovici, επαναλαμβάνοντας ότι το ονομαστικό κούρεμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Ο ιταλός επικεφαλής των Σοσιαλιστών Gianni Pittella δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι η Αθήνα, αλλά το ΔΝΤ με την πολιτική προληπτικής λιτότητας που εφαρμόζει.
«Εάν συνεχίσουν να σαμποτάρουν την επίτευξη συμφωνίας, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή μόνοι μας», πρόσθεσε.
Μιλώντας εκ μέρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς χαρακτήρισε βίαιες τις αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα που οδηγούν σε «κοινωνικό Αρμαγεδδώνα».
Από τη μεριά των Φιλελευθέρων, η γαλλίδα Sylvie Goulard δήλωσε ότι πάρα πολλά θέματα «σπρώχνονται» προς το 2018 λόγω του Brexit και των εκλογών σε άλλες χώρες και αυτό φέρει τον κίνδυνο του να χαθεί ο έλεγχος επί των προγραμμάτων προσαρμογής.
Ο βέλγος επικεφαλής των Πρασίνων Philippe Lamberts είπε ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup σημειώνοντας ότι «η λιτότητα των πιστωτών και του ΔΝΤ είναι κοινωνικά απαράδεκτη» και ότι είναι πολύ μεγάλο το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η χώρα.
Ο βρετανός Steven Woolfe (ΕΕΑΔ) κατηγόρησε το Eurogroup και το ΔΝΤ για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και αυτοκτονιών στην Ελλάδα και προέτρεψε τους Έλληνες «να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., όπως θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου, ενώ, τέλος, ο ολλανδός Marcel De Graaff (EΕΕ) είπε ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει ήδη και ζήτησε «να κλείσει η στρόφιγγα, να καταργηθεί το ευρώ και να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης