Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Αναβάθμισε κατά 8 βαθμίδες την Αργεντινή από «Restricted Default» σε «Β»

Fitch: Αναβάθμισε κατά 8 βαθμίδες την Αργεντινή από «Restricted Default» σε «Β»
Η αναβάθμιση της Αργεντινής αποτελεί συνέπεια της επανέναρξης πληρωμών χρέους από την πλευρά της προς τους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων της
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Αργεντινής κατά οκτώ βαθμίδες προχώρησε την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 ο διεθνής οίκος Fitch Ratings.
Συγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Αργεντινής σε συνάλλαγμα και τοπικό νόμισμα αναβαθμίστηκε σε «B» από «Restricted Default» (Περιορισμένη Χρεοκοπία), ενώ η προοπτική επαναξιολόγησής της κατέστη «σταθερή».
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η αναβάθμιση της Αργεντινής αποτελεί συνέπεια της επανέναρξης πληρωμών χρέους από την πλευρά της προς τους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, θεραπεύοντας με αυτόν τον τρόπο την αθέτηση πληρωμών της του Ιουλίου 2014.
Επιπλέον, η αναβάθμιση της Αργεντινής αντικατοπτρίζει και την βελτιούμενη συνέπεια και βιωσιμότητα των πολιτικών που έχει υιοθετήσει, καθώς και τη χαλάρωση των περιορισμών εξωτερικής και δημοσιονομικής της χρηματοδότησης.
Από την άλλη πλευρά, η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ασθενή εξωτερική ρευστότητα, μια συνεχιζόμενη μακρο-οικονομική αδυναμία σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και με την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της τα τελευταία χρόνια.
Βεβαίως, η πρόσφατη έκδοση - σε αξία-ρεκόρ 16,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ για αναδυόμενη οικονομία - ομολόγων από την Αργεντινή στη διεθνή αγορά κεφαλαίων ήταν αυτό που σηματοδότησε την αλλαγή στη στάση των διεθνών επενδυτών, αλλά και των οίκων αξιολόγησης, απέναντί της.
Μεταξύ άλλων, η Αργεντινή του νεοεκλεγέντος προέδρου Mauricio Macri έχει καταργήσει τους συναλλαγματικούς περιορισμούς, έχει αυξήσει το επιτρεπόμενο εύρος διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο, ενώ έχει επανεστιάσει την νομισματική της πολιτική στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, που έχει ξεπεράσει το 30% στους πρώτους μήνες του 2016.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Fitch, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της Αργεντινής θα διαμορφωθεί σε 4,2% του ΑΕΠ το 2016, για να περιοριστεί σε 3,4% το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης