Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sechin (Rosneft): Πείτε αντίο στον ΟΠΕΚ, μετά την αποτυχία για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου

Sechin (Rosneft): Πείτε αντίο στον ΟΠΕΚ, μετά την αποτυχία για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου
O Sechin, από τους στενότερους συμμάχους του Vladimir Putin, ήταν ο μόνος ρώσος επίσημος που δήλωνε αντίθετος στη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ
Οι εσωτερικές διαφορές «σκοτώνουν» τον ΟΠΕΚ και η ικανότητά του να επηρεάζει τις αγορές έχει σχεδόν εξαϋλωθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο του κρατικού ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, Igor Sechin.
Η Ρωσία, η οποία έχει πληγεί σημαντικά από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, φλέρταρε με την ιδέα της συνεργασίας με τον ΟΠΕΚ τους τελευταίους μήνες, μέχρι τις εντάσεις και τις διαφωνίες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, οι οποίες κατέστρεψαν μια παγκόσμια συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής.
O Sechin, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Vladimir Putin, ήταν ο μόνος ρώσος επίσημος που δήλωνε αντίθετος στη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ, ακόμη και αφού το Κρεμλίνο ουσιαστικά υιοθέτησε το σχέδιο για πάγωμα της παραγωγής.
Τώρα που οι ζοφερές προβλέψεις του έχουν περάσει στο παρελθόν, ο Sechin αισθάνεται δικαιωμένος και θέλει να βοηθήσει τη Ρωσία να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.
«Αυτή τη στιγμή μια σειρά από αντικειμενικούς παράγοντες αποκλείουν το ενδεχόμενο οποιοδήποτε καρτέλ να υπαγορεύσει τη θέλησή του στην αγορά.
Όσο για τον ΟΠΕΚ, έχει σχεδόν σταματήσει να υπάρχει ως οργάνωση».
«Η εταιρεία (Rosneft) ήταν επιφυλακτική από την αρχή για τη δυνατότητα επίτευξης οποιασδήποτε κοινής συμφωνίας με τη συμμετοχή του ΟΠΕΚ στις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε ο Sechin.
«Απλά να σας υπενθυμίσω τη μόνη ερώτηση με την οποία απαντούσαμε σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τη θέση μας: Με ποιον θα πρέπει να συμφωνήσουμε και πως;
Η εξέλιξη της κατάστασης έδειξε σαφώς ότι είχαμε δίκιο».
Τα σχόλια Sechin σχετικά με το τέλος μιας εποχής όπου ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να επηρεάσουν τις τιμές έρχονται σε σύγκρουση με εκείνες των νεοδιορισθέντα υπουργού ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khaled al-Falih.
Ο Falih, ο οποίος ανέλαβε το Σάββατο στη θέση του επί μακρόν υπουργού Ali al-Naimi, υπήρξε πολύ δραστήριος το τελευταίο έτος, εκφράζοντας τις απόψεις του ότι η αγορά πετρελαίου θα πρέπει να αποκαταστήσει την ισορροπία μέσα από τις χαμηλές τιμές και ότι οι Σαουδάραβες έχουν τους πόρους για να περιμένουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης