Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ευρωζώνη εξετάζει να βοηθήσει την Ελλάδα με το χρέος, αφού η χώρα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις

Reuters: Η ευρωζώνη εξετάζει να βοηθήσει την Ελλάδα με το χρέος, αφού η χώρα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις
Οι συνομιλίες για το χρέος σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις, διότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για την Ελλάδα
Η ευρωζώνη έστρεψε την προσοχή της τη Δευτέρα 24 Μαΐου στο να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους της, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στις 24 Μαΐου, μία μόλις ημέρα αφότου οι έλληνες νομοθέτες πέρασαν μία αντιλαϊκή μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, τις οποίες ένας κριτικός αποκάλεσε «ταφόπλακα για την ανάπτυξη».
«Δεν θα κάνουμε κούρεμα του χρέους.
Αλλά πάντα μπορεί κανείς να συζητήσει για τις διάρκειες και τους τόκους.
Εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε ένα κοινό σημείο έως τις 24 Μαΐου», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που πέρασε η Αθήνα την Κυριακή 8 Μαΐου ήταν μία από τις προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η δόση των 5,4 δισ. ευρώ από το τελευταίο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Η άλλη προϋπόθεση είναι μια σειρά προληπτικών μέτρων που θα νομοθετηθούν τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
«Μια συμφωνία πρέπει να καλύπτει τρία ζητήματα: τις μεταρρυθμίσεις (κλείσαμε), το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (σχεδόν κλείσαμε) και το θέμα του χρέους (ανοίξαμε τη συζήτηση)», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.
Οι συνομιλίες για το χρέος σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις, διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για την Ελλάδα και δεν θα εγκρίνει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εκτός εάν έχει προηγηθεί η ελάφρυνση.
Η Γερμανία πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση, ειδικά επειδή δεν χρειάζεται να εξυπηρετήσει το χρέος της παρά μόνο μετά το 2022, οπότε και λήγει η περίοδος χάριτος 10 ετών.
Αλλά θέλει την ευλογία του ΔΝΤ για την αξιολόγηση, για πολιτικούς λόγους.
«Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε μια λύση εντός του Μαΐου», δήλωσε ο Schaeuble στο Eurogroup.
Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υπερασπιστεί τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, αλλά ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι «τα μέτρα θα είναι μια ταφόπλακα για την ανάπτυξη προοπτικές».
Ο μηχανισμός των προληπτικών μέτρων είναι ακόμα μεγαλύτερος πονοκέφαλος, αλλά χωρίς αυτόν το ΔΝΤ δεν θέλει να υπογράφει για την επόμενη εκταμίευση του δανείου.
Αν και το ΔΝΤ δεν έχει αυτή τη στιγμή σε ισχύ κάποιο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, η έγκρισή του για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εκταμίευση είναι πολιτικά απαραίτητη για τη Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης