Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή φρουράς στο Δήμο του Λονδίνου - Πανηγυρική επικράτηση του μουσουλμάνου Hanna με 56,8%

Αλλαγή φρουράς στο Δήμο του Λονδίνου - Πανηγυρική επικράτηση του μουσουλμάνου Hanna με 56,8%
Πρόκειται για την μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εφαρμογή του θεσμού του δημάρχου Λονδίνου το 2000
Η πανηγυρική εκλογή του Sadik Hanna στη θέση του Δημάρχου του Λονδίνου είναι μια τρανή απόδειξη ότι σε κάποιες κοινωνίες αν παλέψεις πραγματικά μπορείς να κατακτήσεις το όνειρο κι ας μην είναι αμερικανικό.
Στην περίπτωση του Hanna βέβαια, συνέβαλλαν καθοριστικά και οι εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, κάτοικοι του Λονδίνου που είδαν στο πρόσωπο του την ευκαιρία να αποκτήσουν φωνή στα ανώτατα κλιμάκια της βρετανικής εξουσίας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Hanna είναι ο πρώτος μουσουλμάνος Δήμαρχος στην Ευρώπη και το Λονδίνο η μόνη σήμερα πρωτεύουσα που θα μπορούσε να κάνει αυτήν την υπέρβαση καθώς ένας στους 10 κατοίκους της είναι μουσουλμάνος και το 35% του πληθυσμού της γεννήθηκε στο εξωτερικό ενώ μιλιούνται περίπου 300 γλώσσες.

Πάνω απο 1,3 εκ Λονδρέζοι τον τίμησαν με την ψήφο τους 

Ο Hanna σάρωσε στην καταμέτρηση των ψήφων σε αυτοδιοικητικό επίπεδο κερδίζοντας πάνω από το 56,8% καθώς τον ψήφισαν πάνω από 1,3 εκατ ψηφοφόροι, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασίας της καταμέτρησης.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για την μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εφαρμογή του θεσμού του δημάρχου Λονδίνου το 2000.
Ο υποψήφιος των εργατικών κατάφερε να κατατροπώσει τον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο των Τόρρις δείχνοντας ότι ο γιος ενός πακιστανού μετανάστη, οδηγού λεωφορείου, είχε τελικά μεγαλύτερη δύναμη.
Ο Sadik Hanna είναι δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει επιτελέσει υπουργός στις κυβερνήσεις των Tony Blair και Brown.
Βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σφοδρής αρνητικής καμπάνιας από τον αντίπαλό του Zack Goldsmith και τον κίτρινο Τύπο, που συστηματικά τον λοιδόρησαν για την καταγωγή, το θρήσκευμα και τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις του με ισλαμιστές.
Αποδείχθηκε ότι οι ανοίκειες επιθέσεις στον Sadik Hanna, ακόμη κι από τον πρωθυπουργό David Cameron, είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τον συντηρητικό υποψήφιο και ενίσχυσαν την υποψηφιότητα του Καν.
Πρόκειται για μια πέρα για πέρα προσωπική νίκη του Sadik Hanna επειδή αυτή η εκστρατεία είχε περισσότερο ταξικό και πολύ λιγότερο κομματικό χαρακτήρα.
Ο νέος δήμαρχος έχει προ πολλού πάρει αποστάσεις από τις επιλογές της ηγεσίας του J. Corbyn και ήταν ο πρώτος που καταδίκασε τα εκτεταμένα κρούσματα αντισημιτισμού στην αριστερά των Εργατικών.
Απαίτησε μάλιστα την οριστική διαγραφή του πρώην δημάρχου Ken Livingston μετά τα απαράδεκτα σχόλια περί «Σιωνιστή Χίτλερ», καθώς και όλων των αντισημιτών της άκρας αριστεράς, που μετανάστευσαν στους Εργατικούς μετά την εκλογή του Corbyn.
Το έργο του Sadik Hanna πάντως θα είναι δύσκολο λόγω των έντονων προβλημάτων του Λονδίνου, κυρίως της φούσκας των ακινήτων, που έχει αποκλείσει τους νέους από την αγορά κατοικίας.

Μεγάλες οι απώλειες για τους Εργατικούς 

Η νίκη του πάντως ήταν από τα λίγα αισιόδοξα μηνύματα για το Εργατικό κόμμα που δεν κατάφερε να έχει στις τοπικές εκλογές την τύχη του νέου Δημάρχου του Λονδίνου.
Υπέστη απώλειες παντού, ακόμη και σε περιοχές που ήταν παραδοσιακά προπύργιά του, με αποκορύφωμα την καταβαράθρωσή του στη Σκωτία, όπου ήλθε τρίτο μετά τους Συντηρητικούς.
Το Συντηρητικό Κόμμα διατήρησε τις δυνάμεις του και στην περίπτωση της Σκωτίας τις διπλασίασε, παρά τον διχασμό που το διατρέχει ενόψει του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης