Τελευταία Νέα
Διεθνή

Express: Η Ευρωζώνη σε κρίση - Η Ελλάδα έτοιμη ξανά να χρεοκοπήσει και η Ιταλία πανικοβάλλει με τα «κόκκινα» δάνεια

Express: Η Ευρωζώνη σε κρίση - Η Ελλάδα έτοιμη ξανά να χρεοκοπήσει και η Ιταλία πανικοβάλλει με τα «κόκκινα» δάνεια
Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα τα επόμενα 4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές το περασμένο καλοκαίρι
Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά απορρίπτει τις απαιτήσεις των δανειστών, οδηγώντας τη χώρας ένα βήμα πιο κοντά σε μια ακόμη κρίση χρεοκοπίας και επομένως στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Express».
Όπως αναφέρεται, η ελληνική κυβέρνηση είναι στα μαχαίρια με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τα επιπλέον μέτρα που ζητά από την Αθήνα, αν αποτύχει να εκπληρώσει τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Η Ελλάδα, σημειώνεται, χρειάζεται απεγνωσμένα τα επόμενα 4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές το περασμένο καλοκαίρι.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη συμφωνήσει σε μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις λιτότητας ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης, περιλαμβανομένων περικοπών στις συντάξεις και αυξήσεις στους φόρους.
Η αριστερή κυβέρνηση, επισημαίνεται, προσπαθεί να πείσει για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, μια κίνηση υποστηριζόμενη από το ΔΝΤ, όχι όμως από τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ και ειδικά τη Γερμανία.
Όλα αυτά, μάλιστα, σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση και η κυβέρνηση ξεμένει από χρήματα.
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σημειώνει η «Express», η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι ανησυχίες σχετικά με τις τράπεζες της Ιταλίας αυξάνονται, καθώς το ταμείο έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα, ονόματι «Άτλας», φαίνεται να είχε μικρή επίδραση.
Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχουν βυθιστεί αυτή την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι το πακέτο διάσωσης των 4 δισ. στερλινών που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, έχει στόχο να βοηθήσει τις προβληματικές εταιρείες.
Οι ιταλικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα διακρατήσουν 270 δισ. στερλίνες προβληματικά δάνεια, περισσότερο από το 30% του συνόλου της ζώνης του ευρώ, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες στους ειδικούς ότι μπορεί να ξεσπάσει μια ακόμη χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα, που θα έχει αντίκτυπο στο σύνολο της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης