Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Η υψηλή ανεργία και η πτώση των τιμών πετρελαίου «φρενάρουν» την αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη

ΕΚΤ: Η υψηλή ανεργία και η πτώση των τιμών πετρελαίου «φρενάρουν» την αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη
Οι εργαζόμενοι φέρονται να μην πιέζουν για υψηλότερους μισθούς, μιας και οι χαμηλές τιμές καυσίμων ήδη αυξάνουν το πραγματικό εισόδημά τους
Σε χαμηλό επίπεδο συγκρατεί τις αυξήσεις των μισθών στην ευρωζώνη η υψηλή ανεργία της, παρά τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, όπως αναφέρει το τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ).
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2015, οι αμοιβές ανά απασχολούμενο στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά μόλις 1,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ένας από τους χαμηλότερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί.
Η αύξηση των συμβατικών μισθών είναι μεγαλύτερη, αλλά κινήθηκε επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2015.
Το υψηλό ποσοστό ανεργίας δείχνει, ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη προσφορά εργασίας που κρατά χαμηλές τις μισθολογικές αυξήσεις, πάντα σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Πάντως, οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας που υλοποιήθηκαν μετά την κρίση χρέους, έχουν πιθανότατα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της.
Στόχος των μεταρρυθμίσεων αυτών ήταν να κάνουν πιο ευπροσάρμοστους τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, καταργώντας συστήματα αυτόματης προσαρμογής των μισθών και περιορίζοντας την προστασία της εργασίας.
«Πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η προς τα κάτω ακαμψία των μισθών εξασθένησε, καθώς η κρίση έγινε πιο παρατεταμένη. Εάν οι αγορές εργασίας βρίσκονται ακόμη σε φάση προσαρμογής, η επίδραση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά θα οδηγήσει για μία ορισμένη χρονική περίοδο στο να συμβαδίζει ο περιορισμός της υπερπροσφοράς εργασίας με χαμηλή αύξηση των μισθών», σημειώνει η ΕΚΤ.
Το περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη λόγω της καθίζησης των τιμών ενέργειας είναι πιθανόν να έχει συμβάλλει στον περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων, καθώς εκτιμάται ότι επηρεάζει τη διαδικασία των μισθολογικών διαπραγματεύσεων.
Οι εργαζόμενοι φέρονται να μην πιέζουν για υψηλότερους μισθούς, μιας και οι χαμηλές τιμές καυσίμων ήδη αυξάνουν το πραγματικό εισόδημά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης